TRAIN TO BUSAN 2: PENINSULA (2020,KOR) - 5/10

 




Četiri godine nakon "Vlaka za Busan", akcijskog zombi horora koji je bio prvi korejski film kojeg je u tamošnjim kinima pogledalo više od deset milijuna ljudi, stiglo je i vrijeme za nastavak. Nisam bio jedan od onih koji je padao u nesvijest zbog "Train to Busan" i vidim da sam mu na IMDB-u zalijepio prosječnu šesticu, a nastavak je još slabiji i još nezanimljiviji. Iako je "Peninsula" jedno vrijeme i izgledala da bi također mogla dosegnuti do šestice, to se na kraju nije dogodilo zbog potpuno nepotrebne patetike. Iskreno, već mi pomalo idu na živce svi ovi filmovi sa zombijima i tek rijetki se dosjete nekog originalnog koncepta ili ideje u tome, a "Peninsula" nas vraća na korejski poluotok četiri godine nakon što je krenula zombi apokalipsa.

Mladog mornaričkog kapetana Jung-seoka u početku ćemo zateći u Hong Kongu, gdje se sklonio dobar dio sretnika koji su uspjeli izbjeći iz Koreje. Područje na kojem je nekoć bila Koreja sada je potpuno izolirano od ostatka svijeta i stavljena u karantenu te se zombi apokalipsa uspjela lokalizirati samo na tom dijelu svijeta. Nitko ne ide tamo, zombiji ne mogu van, a Jung-seok koji preživljava u Hong Kongu kao sitni kriminalac, dobit će zadatak povratka u Koreju. Šef kriminalne organizacije za koju povremeno on kokošari ima informaciju da se u gradu Incheonu nalazi napušteni kamion sa 20 milijuna dolara, a Jung-seok i još troje Koreanaca zaputit će se izvući pare iz ralja krvoločnih zombija.

Ispostavit će se da zombiji ipak nisu jedini preostali stanovnici Koreje i da oni koji su se ostali skrivati u ruševinama i podzemlju većinom nisu ništa bolji od nemrtvih stvorenja koja bauljaju. Povremeno mi je "Peninsula" izgledala kao nekakav bizarni korejski "Mad Max 2" sa zombijima. Iako ideja nastavka u osnovi i nije bila loša, što je film išao dalje, to je sve bilo gore da bi eskaliralo u bljutavo patetičnom finalu koje je dodatno srozalo cijeli dojam. Izostala je i duhovitost koja je, ako me pamćenje dobro služi, čak i funkcionirala u prvom filmu koji je snimio Yeon Sang-ho tako da "Peninsula" djeluje dosta, dosta tanko. 

IMDB LINK 

Primjedbe