WALKAWAY JOE (2020,SAD) - 6,5/10

 


Tom Wright jedan je od onih ne pretjerano poznatih glumaca, koji je na sceni još od sedamdesetih godina, a ako je vjerovati IMDB-u do sada je ostvario i 185 uloga u serijama / filmovima. Uglavnom su to bile epizodne uloge, no zato je Wright paralelno vodio i puno uspješniju kazališnu karijeru, a u kasnim šezdesetim godinama života, odlučio se on debitirati i kao filmski režiser. Po scenariju izvjesnog Michela Millilla odlučio je režirati krimi dramu koja nas vodi u američku saveznu državu Louisianu i kojoj je u središtu priče neobično prijateljstvo koje će se razviti između 14-godišnjaka Dallasa (Julian Feder) koji je krenuo u potragu za svojim ocem Calom (Jefrey Dean Morgan) i 60-godišnjeg lutalice Joea (David Strathairn).

Nakon svađe sa ženom, nemirni duh Cal je odlučio napustiti svoju obitelj, a za tipom koji je sve samo ne očinska figura, krenuo je njegov 14-godišnji sin. Već u uvodnoj sceni vidjet ćemo da je sitni varalica Cal, koji zarađuje kao hustler za biljarskim stolom, ljubav prema biljaru usadio i kod sina i mali je već sada vrhunski ubacivač kugli. Nakon što stari nestane, Dallas će kao suputnika u potrazi pronaći samotnjaka Joea, tipa koji se odlučio distancirati od društva i vozi se on američkim jugom u svom kamperu. Ubrzo ćemo shvatiti da se Joe nikad nije pomirio s time što je pokidao sve kontakte s obitelji, posebno sa svojim sinom pa će tako u mlađahnom i problematičnom biljaristu pronaći i svojevrsnu sinovsku figuru.

Bio je "Walkaway Joe" djelomično i tipični američki film ceste, a zbog pomalo tankog i klišeiziranog scenarija te ne pretjerano nadahnute režije, nije ova krimi drama uspjela dosegnuti do više od solidnog. Bez obzira što su i Strathairn i Morgan svoje uloge odradili rutinski i drže ovu priču iznad vode, mlađahni tip koji je trebao nekako povezati ova dva zapravo dosta slična walkaway tipa je pomalo zakazao i pokazao se kao daleko najslabija karika. Svejedno, bila je ovo jedna od onih na kraju toplih, pomalo docirajućih priča koja ne ostaje predugo u pamćenju, no neće se previše pogriješiti ni ako joj se pruži šansa. 

IMDB LINK 

Primjedbe