GIRI / HAJI (2019,GBR) - 8/10


S britanskim krimi serijama gotovo je nemoguće promašiti, a izuzetak nije bio ni "Giri / Haji". Naziv ove serije mogli bismo prevesti kao "Obveza / sramota", a naziv nije slučajno na japanskom pošto se sve ovdje vrti oko obračuna japanskih kriminalnih organizacija yakuza, koji će se iz Tokija preliti i u London. Ondje će se zaputiti japanski inspektor Kenzo Mori (Takeshi Hira), kako bi pronašao brata Yuta (Yosuke Kubozuka) za kojeg su svi donedavno mislili da je mrtav. No, upravo je Yuto optužen za ubojstvo nećaka šefa jedne od najmoćnijih yakuza obitelji, a ovo ubojstvo moglo bi izazvati sveopći rat među tokijskim kriminalcima. Kako bi pokušao spasiti situaciju, Kenzo će u London stići undercover, predstavljajući se da je došao na edukaciju koju vodi londonska inspektorica Sarah Weitzmann (Kelly Macdonald).

U snalaženju u Londonu pomoći će mu mladi polu-japanski, polu-britanski žigolo Rodney Yamaguchi (Will Sharpe), na kojeg će slučajno naletjeti i koji će ga navigirati po nepoznatom teritoriju. Kao i uvijek u sličnim filmovima, opet će dijelom u središtu pažnje biti kulturne razlike između Japana i Europe, no za razliku od većine prethodnih sadržaja, sada je situacija obratna jer u prvom planu nije zapadnjak u Tokiju, već obrnuto, Japanac u Londonu. Likovi su ovdje pravi noirovski, svi oni imaju neke mračne tajne, grijehe iz prošlosti, a jednom kad shvati da mu je brat živ u Londonu, glavno je pitanje hoće li kod Kenza presuditi dužnosti brata ili policajca. Autor serije Joe Barton fino je isprepleo priču na dva kontinenta, a snimljeno je to s puno stila, duha i povremenog humora na tragu Guya Ritchiea.

Osim tokijskog, upoznat ćemo ovdje i londonsko kriminalno podzemlje kojim bi želio vladati groteskni siledžija Abbott (Charlie Creed-Miles), koji zaista izgleda kao da je ispao iz "Snatcha". Priča se u "Giri / Haji" fino slaže i isprepliće, red akcije, red obiteljske drame, red krimića nadopunjen je i povremenim animacijama, a vizualno povremeno djeluje više kao neki arthouse film, nego kao tipična televizijska serija. Praktički svi likovi koje ćemo ovdje upoznati fino su izgrađeni i zaokruženi, radnja je potpuno nepredvidiva i razvijat će se ovo u potpuno neočekivanim smjerovima. Definitivno je "Giri / Haji" bio pravo osvježenje za nerijetko šablonizirani i standardizirani krimi / triler serijski žanr.

IMDB LINK 

Primjedbe