ADAM (2019,MAR) - 6,5/10

 

Samnia je mlada, neudana trudnica koja traži posao i mjesto na kojem bi barem privremeno mogla živjeti. I ne bi ta situacija bila nešto neobična da se radnja ovog tipičnog World Cinema filma ne zbiva u Maroku, gdje je sve do nedavno neudanoj ženi bilo zabranjeno ostati trudnom. Kuca Samnia od vrata do vrata pa će tako doći i do kuće u kojoj živi udovica Abla (Lubna Azabal, koje se sjećamo iz Villenueveovih "Incendies") s osmogodišnjom kćeri. Iako nevoljko, vlasnica pekarnice će je primiti na jednu noć, a uskoro će se ispostaviti ne samo da je Samnia zatrudnila u izvanbračnom odnosu i da je potajice napustila svoje selo kako bi rodila u Casablanci i dijete odmah dala na posvajanje, već je ona i vrsna kuharica.

Daleko da Abla nema vlastitih problema jer ne samo da dosta teško balansira posao koji joj oduzima praktički svo vrijeme s odgojem kćeri, nego se ona nakon smrti muža potpuno odlučila zatvoriti za vanjski svijet. Odbija ona sve redom flertove mušterija, među kojima je najuporniji naizgled pošteni i kulturni brkati gospodin po imenu Slimani. Koji su razlozi tome, postupno ćemo saznavati, a "Adam" (nikako ne brkati s nekim istoimenim američkim trešem također snimljenim 2019. godine, koji će vam google prvo izbaciti kad tražite ovaj film) je slojevita priča u kojoj je autorica Maryam Touzani vješto izbjegla prenaglašavanje tematike o položaju žena u marokanskom i sličnim društvima.

Ta tematika kao da je pomalo intencijski gurnuta postrance i na neki niži sloj, dok je u prvom planu priča o prijateljstvu dviju do jučer nepoznatih žena, koje će vrlo brzo postati možda i glavni oslonac u životu jedna drugoj. I dok će Abla u Samniji izazvati propitkivanje odluke da dijete odmah po rođenju da na posvanje, Samnia će Ablu navesti na otvaranje prema ljudima i shvaćanje da život ipak ne mora biti takav kakav si je ona zacrtala i predodredila. Na ideju za ovu priču Touzani, kojoj je ovo bio i debitantski dugometražni film, došla je po stvarnoj priči i događaju iz vlastitog djetinjstva kada su njeni roditelji pružili skrovište nepoznatoj neudanoj trudnici koja se našla u sličnoj situaciji. Premijerno je "Adam" prikazan u sekciji Un Certain Regard festivala u Cannesu, potom i na brojnim svjetskim festivalima, gdje je film osvojio i poneke nagrade, a bio je "Adam" i marokanski kandidat za Oscara, no nije ušao u uži izbor za nominirane. 

IMDB LINK 

Primjedbe