AMMONITE (2020,GBR) - 6,5/10


 

Mary Anning (Kate Winslet) samouka je, ali cijenjena paleontologinja u Engleskoj 1840-ih godina. Radi ona sama i živi s mamom na prilično neatraktivnoj rivijeri na samom jugu Engleske, a dani slave su sada iza nje pa ona sada preživljava traganjem, potom i prodajom uobičajenih fosila (amonita, od tuda i naziv filma za koji mi u početku nije bilo jasno što uopće znači) rijetkim bogatim turistima. I Mary je jedna od onih pravih samotnjakinja, koja se odlučila potpuno izolirati od društva, djeluje onda hladno i distancirano, trudi se imati što manje posla s ljudima. No, sve će se to promijeniti kada u njen dučanćić upadne bogati turist koji je na put poveo svoju mladu ženu Charlotte (Saoirse Ronan), koja se oporavlja od nedavnog tragičnog događaja.

Do jučer vedra, vesela i duhovita Charlotte pretvorila se u vječno odsutnu i nezainteresiranu osobu, a njen muž traži načine kako bi je vratio u prvobitno stanje. Vjerujući da bi joj boravak na morskom zdrahu mogao goditi, ostavit će on Charlotte na brigu Mary, koja ponudu neće moći odbiti jer će biti to jedna od onih financijski iznimno izdašnih ponuda. Naravno da Mary u početku baš i nije oduševljena sa svojom novom kolegicom, no vrlo brzo i to će se početi mijenjati. Iako je očito da su to dvije žene iz posve različitih svijetova i žene koje se nevjerojatno razlikuju karakterno, upustit će se one u romansu i jedna će u drugoj pronaći neku utjehu u usamljenosti.

Trebao je "Ammonite" koji kao scenarist i redatelj potpisuje Francis Lee premijeru imati u Cannesu 2020. godine, no kako je najglamurozniji svjetski festival odgođen i film je premijerno prikazan tek na jesen u Torontu. Ipak sam nešto više očekivao od ove romantične period drame koja se ističe uvjerljivim nastupima dvije glavne glumice, kao i solidnom režijom, no nije se to uspjelo istaknuti u moru sličnih britanskih period drama. Nekako mi je na kraju bilo potpuno svejedno što će se dogoditi s ovom vezom i kako će završiti priča ove dvije žene, a kad je tako onda i film teško može do visoke ocjene.  

IMDB LINK 

Primjedbe