ANOTHER ROUND / DRUK (2020,DAN) - 10/10


 

Alkohol je možda čovjekov najgori neprijatelj, no zar ne kaže Biblija voli svog neprijatelja, navodno je jednom prilikom tako nešto izvalio Frank Sinatra, a te su se izreke odlučili držati i glavni protagonisti najboljeg europskog filma 2020. godine. Genijalni danski filmaš Thomas Vintergerg (Festen, Submarino, Jagten) vratio se u velikom stilu i osvojio za ovu humornu dramu o četiri srednjoškolska nastavnika koji su dosadnu svakodnevicu odlučili razbiti alkoholom, nagradu ne samo za najbolji europski film godine, već i za najboljeg režisera, a on i stalni mu suradnik Tobias Lindholm odnijeli su i nagradu za najbolji scenarij. I zaista je "Druk" ili "Antoher Round" možda i najbolji film o alkoholu i alkoholizmu koji smo ikada imali priliku gledati, a jedan od velikih pluseva je što ovo nije jedna od onih moralizatorskih gnjavaža o štetnosti kapljice, već je ovo jedna životna, realna i pametna priča.

Alkohol je od pamtivijeka vjerni čovjekov pratitelj i to je nešto što se sasvim sigurno neće promijeniti. Naravno da je loše i da je problem kad netko opasno zaglibi i kad više ne može funkcionirati bez alkohola, no činjenica je da alkohol živote čini ljepšim, zanimljivijim i punijim. Jasno, ako se s njim ne pretjeruje i ako se čovjek može kontrolirati. Već u uvodnoj sceni "Another Round" jasno nam je kako je alkohol stalno tu negdje uz nas praktički već od mladosti jer vidimo tu danske srednjoškolce kako se opijaju, zabavljaju, glupiraju uz pivo, viski, votku i sve ostalo što već danas piju mladi. Ravnateljica škole potom na sjednici nastavnike u gimnaziji upozorava da joj se čini da učenici dosta piju i da bi trebalo u školi uvesti nultu toleranciju na alkohol, a nastavnici se samo pogledavaju.

Četiri nastavnika, Martin (maestralni Mads Mikkelsen dobitnik je nagrade za europskog glumca godine, mislim da bi bio krajnji bezobrazluk da za ovu ulogu konačno ne bude nominiran i za Oscara), Tommy (Thomas Bo Larson), Nikolaj (Magnus Millang) i Peter (Lars Ranthe), vrlo brzo doći će na ideju kako unijeti nešto novo u svoje živote. Svi oni, a poglavito Martin, kao da osjećaju da su upali u krizu srednjih godina i da im se život pretvorio u potpunu monotoniju. Imaju svi oni između 40 i 50 godina, a Martinu se čini kao da ga nitko više ne doživljava. Izgubio je samopouzdanje, ni u čemu ne pronalazi zadovoljstvo pa tako u jednom trenutku pita ženu jesam li ja postao dosadan i potpuno nezanimljiv čovjek?

Na rođendanskoj proslavi Nikolajevog 40. rođendana, sjetit će se on teorije norveškog psihijatra Finna Skarderuda koji je tvrdio da čovjek s razinom alkohola od 0,5 promila u krvi postaje puno kreativniji i opušteniji. Depresivni Martin koji ima i bračnih problema, odluči prvi isprobati tu teoriju, a i osatatak ekipe vrlo brzo će mu se pridružiti. Pravilo je jedino da se razina alkohola u krvi mora biti oko 0,5 promila, da se pije samo do osam sati navečer radnim danom i nikad vikendom. Već nakon nekoliko dana činit će se da teorija norveškog psihijatra pali jer svi oni kao da će se preporoditi. Nisam se ovako dobro osjećao godinama, istaknut će Martin u jednoj situaciji, no naravno da će se dečki vrlo brzo malo zaigrati.

Ono što je krenulo kao svojevrsni eksperiment i najobičnija zafrkancija, vrlo brzo će, posebno za neke od njih, postati nešto puno ozbiljnije, a naravno da će se razina promila postupno povećavati. Neće trebati proći puno pa će svi oni ozbiljno zaglibiti s alkoholom i jasno da će cjelodnevno opijanje utjecati na njihove živote, a ova humorna drama / tragikomedija sjajno prikazuje kako može izgledati kriza srednjih godina. Nažalost, iza nastanka ovog filma skriva se i jedna tragedija jer je na samom početku snimanja filma u prometnoj nesreći poginula Vinterbergova kćer Ida, koja je ocu i nabacila ideju o snimanju filma o cuganju pričajući mu alkoholne priče o danskoj mladeži. Ida je trebala glumiti Martinovu kćer, a prvotna ideja filma je bila svojevrsno slavljenje alkohola bazirano na tezi da bi svjetska povijest bez njega bilo potpuno drukčija.

Nakon tragedije, scenarij je ponešto izmijenjen i postao je "Another Round" zapravo univerzalna priča o tome kako život uz alkohol zaista može biti ljepši i šareniji, no kako vrlo brzo isti taj život može skrenuti u stranputicu. Vizualno i stilski "Another Round" se nastavlja na ono što je i ranije Vinterberg snimao, no priča je tu ipak nekako puno lepršavija i opuštenija u odnosu na filmove koji obrađuju neke puno teže teme kao što su "Jagten" ili "Submarino". Iako je Mikkelsen još jednom tu potvrdio da jedan od najboljih glumaca današnjice, cijela glumača ekipa, posebno kvartet profesora cugera je izvanredan. Fascinantno je kako Vinterberg uvijek uspijeva postići tu nevjerojatnu razinu realističnosti i uvjerljivosti i kako od svojih glumaca uspije izvući ono najbolje. Definitivno "Another Round" spada u sam vrh filmske produkcije 2020. godine i pitanje je hoće li ga koji film uspjeti nadmašiti, čudesna i topla humanistička gorko - slatka priča o životu, usponima i padovima te o tome kako životu ponekad treba dodati malo boje. Ako treba, i alkoholom!

IMDB LINK 

Primjedbe