BARBARIANS (2020-22,NJE) - 7/10


 

Povijesni filmovi, dakako i serije, također su jedan od sadržaja na koje sam nekako slab pa naravno da nije bilo šanse da zaobiđem ovu njemačku mini-seriju koja nas vodi u Germaniju na samom početku nove ere. Priča se ovdje vrti oko bitke u teutoburškoj šumi koja se zaista i odigrala 9. godine poslije Krista i u kojoj su se suočile rimske legije s jedne strane s barbarskim odnosno germanskim plemenima s druge strane. Kako je čest slučaj sa sličnim povijesnim serijama, autori su nekim stvarnim osobama poput rimskom generalu Publiju Kvintiliju Varu ili njegovom posinku Arminiju, Germanu kojeg je još kao dijete uzeo kao taoca i odgojio kao Rimljanina, pridružili i neke izmišljene likove. Sama bitka završnica je cijele serije, a u prvih pet epizoda pratimo događaje koji su joj prethodili i koji su zapravo doveli do nje.

Iako su se, koliko mi se čini, povijesne događaje kreatori ovdje trudili rekonstruirati što autentičnije i stvarnije, naravno da je zbog dramaturških potreba dosta toga tu bilo i plod mašte. Najveća odlika "Barbara" je zaista vrhunska scenografija, nevjerojatno upečatljiv produkcijski dizajn uz koje je zaista vjerno dočarano razdoblje od prije dvije tisuće godina. No, pomalo kao što je bio slučaj sa serijom "Vikinzi", posebno prema kraju, dramski je tu pomalo škripalo i sve je tu napravljeno prilično šablonski. Sama priča dosta je tanka, očekivana i pomalo predividiva, likovi su uglavnom ostali dosta površni, a ni gluma, ni režija ovdje nisu na onoj najvišoj razini na koje smo navikli u serijama posljednjih godinama. Svejedno, bila je ovo sasvim korektna, fina, uzbudljiva povijesna akcijska serija koja će zasigurno poslužiti kao savršen nadomjestak za sve one koji su se zaželjeli sadržaja poput ranije spomenutih "Vikinga".

Da su autori pokušali održati što višu razinu autentičnosti, svjedoči i činjenica da se uz njemački, kojim se služe Germani, likovi sporazumijevaju i na latinskom jeziku kojim su u to vrijeme govorili Rimljani. Jako dobro su ovdje i pojašnjene i približene povijesne okolnosti, a barbare odnosno Germane koji su nastanjivali područje današnje Njemačke, upoznajemo kao različita plemena koja često međusobno ratuju i bore se za prevlast. Svi oni su rimski vazali koji su ova područja osvojili nekoliko desetljeća ranije, a dok neka plemena igraju na sigurno i ponašaju se vazalski prema Rimu, neka su ratobornija i žele se suprotstaviti rimskom imperiju. Naravno da i Rimljanima odgovara da su sva ta plemena u konstantnom sukobu jer u takvim okolnostima oni ne predstavljaju opasnost za njih. No, s obzirom da je središnja točka cijele serije bitka između Germana i Rimljana jasno je da će se tu mnogo toga promijeniti, a u identičnom stilu nastavljeno je i u drugoj sezoni. I dalje Rimljani pokušavaju pokoriti barbare i trude se unijeti razdor između plemena, dok se germanski vođe trude pronaći zajednički jezik svjesni da se protiv moćne vojske mogu boriti samo ujedinjeni.   

IMDB LINK 

Primjedbe