BLIZZARD OF SOULS (2019,LAT) - 8,5/10



Iz Latvije nam stiže jedna iznenađujuće dobra ratna drama koja je ne samo kandidat ove zemlje za Oscara, već je "Blizzard of Souls" ili "The Rifleman" bio najgledaniji domaći film u tamošnjim kinima od samostalnosti Latvije. U prvih pet tjedana ovu spektakularnu ratno - povijesnu dramu koja nas vodi u razdoblje I svjetskog rata, sovjetske revolucije i latvijskog rata za samostalnost, pogledaloj je više od 200 tisuća ljudi. "Blizzard of Souls" je snimljen prema istoimenom romanu Aleksandrsa Grinsa, pisca koji je imao jako sličan životni put glavnom junaku svog romana, kasnije i filma. Taj junak je u početku 16-godišnji mladić Arturs Vanags, koji se u latvijsku brigadu ruske vojske u Prvom svjetskom ratu prijavio nakon što su mu Nijemci ubili majku i spalili selo.

Zajedno s Artursom u rat će se prijaviti i njegov otac, stara vojna iskusnjara koji je služio i u prijašnjim ratovima, kao i Artursov brat. No, mladi vojnik vrlo brzo će na vlastitoj koži osjetiti sve užase rata, koje vjerojatno ni u najstrašnijim snovima nije mogao očekivati. Njegov ratni put trajat će godinama jer po završetku Prvog svjetskog rata, uslijedit će građanski rat u budućem Sovjetskom savezu, kao i latvijski rat za samostalnost na poslijetku, a iz naivnog klinca Arturs će izrasti u odraslog čovjeka koji jako dobro razumije sve što se oko njega događa. Iako nisam uspio nigdje pronaći koliko je iznosio budžet ove zaista raskošne i produkcijski savršene ratne drame, od prve do posljednje scene sve tu izgleda zadivljujuće i nevjerojatno uvjerljivo.

I fotografija je savršena, a sjajno je režiser Dzintars Dreibergs, koji je do sada snimao dokumentarce, uspio napraviti sve te brojne ratne scene koje djeluju upečatljivo, realistično i stvarno. Puno bolje i uvjerljivije nego u brojim sličnim američkim spektaklima snimljenim sa zasigurno puno većim budžetima. Posebno mi se svidjelo što je ova zapravo patriotska i autentična latvijska priča snimljena bez imalo suvišne melodramatike i bez nacionalnog patosa, što je čest slučaj sa sličnim filmova u kojima se prikazuju ovakve povijesne priče. Definitivno je "Blizzard of Souls bio i više nego ugodno iznenađenje, prvoklasna ratna drama podjednako krcata i emocijama i spektakularnim ratnim scenama koja bi trebala zadovoljiti apetite svih onih koji vole ovakve filmove. 

IMDB LINK 

Primjedbe