CARLA'S SONG (1996,GBR) - 8/10


 

Slučajni susret s misterioznom strankinjom potpuno će promijeniti život škotskog vozača autobusa Georgea Lennoxa (Robert Carlyle). Mjesto i vrijeme radnje ove emotivne i humanističke pustolovne drame, bar u početku, Glasgow je 1987. godine, a potom će nas ova priča odvesti u ratom razorenu Nikaragvu. Baš iz te srednjoameričke države je Carla (Oyanka Cabezas), djevojka koja je potpuno opčinila Georgea i koja je posve slučajno završila baš u Škotskoj. Kad shvati da Carla uopće ne zna kakva je sudbina njene obitelji i njenog zaručnika u zemlji u kojoj se vodi građanski rat između revolucionarnih sandinista koji su nekoliko godina ranije preuzeli vlast i kontraša koje podupire CIA, George će odlučiti pomoći joj u potrazi. Zaputit će se s njom u Nikaragvu i tek ondje će shvatiti zbog čega je Carla toliko traumatizirana i što je ona zapravo proživjela.

Ne samo da će George ondje doživjeti pravi kulturni šok, već će i na svojoj koži osjetiti sve užase nemilosrdnog građanskog rata i shvatiti da je njegov život, za koji je mislio da je težak i bolan, zapravo dječja igra u odnosu na Carlin. Iako smo škotskog glumca Roberta Carlylea obično imali priliku gledati kao neke nasilnike, sirove, žestike i divlje manijake (sjetimo se samo njegovog Begbiea u "Trainspottingu" koji se pojavio tek koji mjesec prije "Carline pjesme"), pokazao je on ovaj puta i svoju nježniju stranu. Zaista je odličan Carlyle u ulozi Georgea, čvrstog momka iz Glasgowa koji se ne da zafrkavati, ali je spreman riskirati i vlastiti život i sve što ima kako bi pomogao nesretnoj djevojci koju zapravo uopće ne poznaje i u koju se potpuno zaljubio. Bez obzira što je svjestan da ona voli drugoga, on će učiniti sve da joj pomogne i potragu za njezinim dečkom koji je nestao u vihoru rata, ubrzo će prihvatiti i kao svoju osobnu misiju.

Bio je "Carla's Song" i prvi film u kojem su snage udružili legendarni britanski redatelj Ken Loach i scenarist Paul Laverty, kojem je ovo bio i prvi scenarij koji je napisao. Sredinom osamdesetih Laverty je nekoliko godina putovao Srednjom Amerikom, a najviše vremena proveo je upravo u Nikaragvi, gdje je za vrijeme građanskog rata radio za humanitarne organizacije te je cijela ova priča za njega zasigurno bila i dosta osobna. Lavertyja dobrim dijelom zasigurno možemo pronaći u ovom filmu u liku Bradleyja (Scott Glenn), američkog humanitarca s kojim će se Georgeov i Carlin put spojiti kad stignu u Nikaragvu. Loach i Laverty potom su postalni stalni suradnici i sve filmove od tada Loach je snimio po Lavertyjevim scenarijima, a "Carla's Song" premijerno je prikazan u natjecateljskom programu festivala u Veneciji.

IMDB LINK 

Primjedbe