DALLAS BUYERS CLUB (2013,SAD) - 8/10


 

Donio je ovaj film Oscara za najbolju mušku ulogu Matthewu McConaugheyju, a zanimljivo je kako je prvi izbor za ulogu tipičnog modernog teksaškog kauboja koji će oboljeti od AIDS-a bio njegov kompanjon u seriji "True Detective", Woody Harrelson. Još početkom devedesetih scenarist Craig Borten napravio je seriju intervjua s Ronom Woodroofom, a nekoliko godina kasnije Denis Hopper zainteresirao se za snimanje biografskog filma o Teksašaninu koji je sredinom 80-ih "pokupio" virus HIV-a, potom i AIDS, a nakon što je shvatio da u američkom zdravstvenom sustavu nije dopušteno korištenje lijeka koje mu pomaže, on je odlučio iz inozemstva na ilegalan način nabavljati taj lijek i distribuirati ga svima koji su oboljeli.

Trebalo je proći gotovo dva desetljeća da se scenarij konačno pretvori u film, koji je na kraju osvojio tri Oscara (McConaughey, Jared Leto za sporednu mušku ulogu te nagrada za Make-up i frizuru, uz nominacije za najbolji film, originalni scenarij i montažu), a poslije Harrelsona i prije McConaugheyja u kombinacijama za ulogu Woodroofa bili su Brad Pitt i Ryan Gosling. I bila je to jedna od onih fizički iznimno zahtjevnih uloga pa je tako McConaughey morao izgubiti više od 20 kilograma, a ništa bolje nije prošao ni Jared Leto koji je smršavio na 52 kilograma. I bio je ovaj film snimljen u nezavisnoj produkciji s budžetom od nekih pet milijuna dolara i pravi komercijalni hit te je na kino blagajnama zaradio više od 50 milijuna dolara, a do tada prilično anonimnog kanadskog režisera Jean-Marca Vallea pretvorio u pravu redateljsku zvijezdu koja može birati sljedeći projekt.

I zaista djeluje "Dallas Buyers Club" (ako se dobro sjećam u nas je ovaj film pomalo bedasto preveden kao "Dobri diler iz Dallasa") i više nego autentično, uvjerljivo, stvarno i potresno. Sjajna je transformacija McConaugheyevog lika iz tipičnog neotesanog, sirovog, prostog, ma onog pravog Teksašanina iz udžbenika u nezaustavljivog borca za pravdu, čovjeka koji se nije želio predati i koji se prometnuo u svojevrsnu ikonu borbe za ljudska prava i slobode. Bavi se ovaj film brojnim kompleksnim i važnim temama poput slobode pojedinca i odnosa pojedinca i birokratskog aparata koji si nerijetko uzima za pravo odlučivati o tuđim sudbinama i životima i kada to ne bi trebao.

I ovo je bio jedan od onih primjera jer Woodroof se svim snagama odlučio boriti za pravo da se liječi na onaj način za koji misli da je za njega najbolji, a vidjet ćemo s kakvim će se opstrukcijama susresti kako bi mu se to omogućilo. Sjajna je ovo priča o neravnopravnoj i gotovo nemogućoj borbi pojedinca i sustava, ali i uznemirujuća priča o tome kako je zdravlje i dobrobit ljudi obično posve nevažan kad su u pitanju korporacijski interesi. Do danas je ovo najbolja uloga u karijeri Matthewa McConaugheyja koji je zapravo uvijek najupečatljiviji bio u sličnim ulogama južnjaka, a ovaj nastup tada je potpuno iznenadio kritiku koja ga je do tada uglavnom naviknula gledati u nekakvim akcijskim blockbusterima i u romantičnim komedijama. Ulogom Rona Woodroofa, McConaughey se potvrdio kao ozbiljan glumac i to ne samo zahvaljujući šokantnoj fizičkoj transformaciji, već je sjajno interpretirao čovjeka koji ne traži sažaljevanje, nego želi samo da ga se pusti da živi i umre onako kako on želi. 

IMDB LINK 

Primjedbe