DES (2020,GBR) - 7/10


David Tennant škotski je glumac kojeg ponajviše pamtimo po ulogama u komedijama ili serijama kao što su "Dr. Who" ili "Jessica Jones", no u ovoj mračnoj trodjelnoj mini-seriji pripao mu je posve drukčiji zadatak. Tennant je u "Des" utjelovio škotskog serijskog ubojicu i nekrofila Dennisa Nilsena, koji je u razdoblju od 1978. pa do 1983. godine u Londonu ubio između 12 i 15 mlađih muškaraca. Očito i Britanci svoje konje za utrku imaju sa svim tim silnim američkim serijskim ubojicama i psihopatima o kojima se već godinama štancaju filmovi, serije i dokumentarci, a i ovo je jedna od onih priča od kojih se čovjeku smrzne krv u žilama.

Dennisa Nilsena ili Desa upoznat ćemo odmah na početku serije i to nakon što je optužen za ubojstvo mlađeg muškarca. Netko od susjeda je prijavio kako je slivnik začepljen kostima i ostacima za koje će se ispostaviti da su ljudski, a kada mu istražitelji pozvone na vrata, Nilsen će im hladno reći nešto u stilu, konačno ste me uhvatili. Pokazat će se on kao jedan od onih psihopata iz udžbenika, manijak i bolesnik s kojim bi o čemu imala puno toga za porazgovarati ekipa iz "Mindhuntera". Priznat će on istražiteljima koje predvodi Peter Jay (Daniel Mays) sve što je napravio. Onako hladno, kao da se prisjeća kako je išao na tržnicu po sastojke za turšiju, pričat će on naširoko istražiteljima o svakom ubojstvo ponaosob, a nakon što ga optuže i završi u istražnom zatvoru, priču će nastaviti s biografom Brianom Mastersom koji je o njemu odlučio napisati knjigu.

Mastersova knjiga "Killing for Company" zapravo je i poslužila kao predložak za ovu mini-seriju koja se, baš kao i sama knjiga, trudi ne biti jedna od onih senzacionalističkih true-crime priča, već psihološki portret ubojice, dubinski uznemirujuće putovanje u um čovjeka koji je ubio 15 puta. Ipak, kako bi serija dobila na dinamici, paralelno s psihopatološkom profilacijom ovog monstruma, pratimo i istragu policije i njihove pokušaje da otkriju identitete što više osoba koje je Nilsen ubio. I to neće biti nimalo lako pošto je ovaj perfidni manipulator sva tijela potpuno uništio kako bi se riješio tragova i sakrio dokaze. Baš kao i velika većina sličnih sadržaja o ovakvim bolesnicima, nije ovo bilo nimalo ugodno za gledati. I to ne iz razloga jer su prikazane scene Nilsenovih ubojstava, već zato što je sve što je on činio potpuno nezamislivo i neshvatljivo.

IMDB LINK 

Primjedbe