FARGO (2014-23,SAD) - 10/10




Dugo sam odgađao s gledanjem ove serije jer mi pomalo na živce idu sve te serije koje su se posljednjih godina počele snimati po poznatim filmovima. Kako je film "Fargo" braće Coen za mene neka vrsta svetog pisma, nekako sam smatrao da je čeprkanje po tom remek-djelu blasfemija jer nešto tako savršeno je jednostavno nemoguće nadmašiti. Više ljudi mi je govorilo da je serija genijalna i da nema puno veze s filmom, no ja sam nekako tvrdoglavo odgađao i odgađao. Sve dok nije u prvoj polovici godine stigla karantena i konačno sam "Fargu" odlučio dati priliku kad sam vidio da ove godine stiže i četvrta sezona. Naravno da nisam požalio (što je očito i prema ocjeni), a još jednom se pokazalo da su predrasude i unaprijed stvorena mišljenja potpuna glupost jer "Fargo" svakako spada u sam vrh televizijske produkcije posljednjih godina.

Ispostavilo se da sam bezrazložno strahovao da će neki diletanti iskasapiti priću braće Coen jer "Fargo" je ovdje poslužio samo kao inspiracija. Posebno prva sezona (vjerojatno i najbolja), koja je očigledno inspirirana pričom istoimenog filma braćom Coen, čak ima i neke očigledne poveznice, a scenarij kreatora Noaha Hawleyja toliko je oduševio braću da su pristali biti izvršni producenti ovog antologijskog serijala. Svaka od četiri sezone ove antologijske serije smještena je na neko drugo mjesto na američkom srednjem zapadu i u neko drugo vremensko razdoblje, a svaka sezona ujedno je i svojevrsni hommage stvaralaštvu braće Coen i mogu se iščitati često reference na pojedine filmove.

Prva sezona odvija se na potezu između gradića Bemidji i Duluth u Minnesoti 2006. godine, a u njoj će se ispreplesti putovi plaćenog ubojice Lornea Malva (Billy Bob Thornton) i smotanog luzera Lestera Nygaarda (Martin Freeman). U drugoj sezoni vraćamo se u 1979. godinu i to u Luverne u Minnesoti i Fargo u Sjevernoj Dakoti, gdje će slučajni incident dovesti do obračuna između dviju kriminalnih obitelji. Potom odlazimo u St. Cloud u Minnesoti 2010. godine, gdje će se zakrviti dva brata blizanca koje je odigrao Ewan McGregor, a za to vrijeme misteriozni i dijabolični biznismen steže obruč oko poslovnog carstva jednog od braće. U četvrtoj sezoni smo u 1950. godini u Kansas Cityju, Missouri, gdje će izbiti rat između talijanske i crnačke mafije. Peta sezona je pak prava "fargovska" i odvija se ona 2019. godine između Minnesote i Sjeverne Dakote gdje će sve krenuti pokušajem otmicom snahe lokalne moćnice. Iza otmice će stajati šerif i vođa lokalne milicije, a ispostavit će se da je ta ljupka mlada žena puno opasnija nego što izgleda i da se neće samo tako predati.

Naravno, ovo su samo najkraći mogući opisi pojedinih sezona jer imamo tu zaista bezbroj genijalnih likova, najbizarnijih mogućih zapleta i podzapleta koji kao da su ispali iz torbe braće Coen. Sve ove priče bit će pravi teatri apsurda, serije pehova, nesreća i pogrešnih odluka nizat će se jedan za drugim i sve to će se zaplitati u briljantne koloplete sjajno razrađenih priča. Iako je prva sezona ipak najbolja, ni ostale tri ne zaostaju puno i definitivno "Fargo", barem po meni, zaslužuje čistu desetku. Iako je svaka serija drukčija, čak i stilski kao da je na svaku od njih i po tom utjecao neki drugi film braće Coen, svaka je izvanredna i u svakoj od njih osjeti se cinizam i ironija. Čak i prijezir i zluradost prema likovima koji će se uvaliti u nezamislive i pogibeljne situacije, no sve loše što će im se dogoditi, dogodit će se zbog njihove vlastite krivnje, gluposti i prvenstveno pohlepe.

I glumačke ekipe u svim sezonama su izvrsno pogođene, likovi su odlični, a i dijalozi su često pravi coenovski. U svakoj sezoni na istom mjestu naći će se hrpa luđaka i to obično pukom slučajnosti, a sve će obično eskalirati u potpunu katastrofu i kaos. Pomalo mi cijela ova priča djeluje i kao ciničan pogled, čak i parodija na Ameriku i tamošnje društvo za koje jedan od likova kaže da je to zemlja koja voli ljude koji uzimaju ono što žele. Da je to zemlja stvorena u krvi i zato se možda i ne treba iščuđavati što se ondje mogu događati ovakve sulude, bizarne i potpuno apsurdne priče kao što ćemo vidjeti ovdje. Iako na početku svake epizode stoji napomena da je ono što ćemo vidjeti istinita priča i da se sve odigralo upravo tako, naravno da je to još jedna u nizu zafrkancija koje je Hawley pokupio od braće Coen i originalanog "Farga". 

IMDB LINK 

Primjedbe