JUNGLELAND (2019,SAD) - 7/10


 

Iako ne nudi ova krimi drama ništa osobito originalno i novo, "Jungleland" se pokazao kao jedan od onih nezavisnih žanrovskih filmova kakvi kod mene obično imaju dobru prođu. Stanley (Charlie Hunnam) i Walter zvani Lav (Jack O'Connell) Kaminski dva su brata s društvenih margina, otpadnici koji se u životu pokušavaju naći na razne načine, ponajviše ilegalnim boksačkim mečevima. Mlađi brat Walter je borac, stariji brat Stanley mu je svojevrsni menadžer koji ih obojicu stalno uvlači u probleme i ne baš legalne situacije zbog čega je i okončana Maxova profesionalna karijera. Vidimo da skvotaju u napuštenoj kući, a upoznajemo ih dok se Walter mlati u nekakvom skladištu u Massachusettsu, a Stan ga zdušno bori. No, kada mlađi brat shvati da je stariji pokušao namjestiti i ovaj meč, namjerno će izgubiti, ni ne shvaćajući da će obojici time dodatno zakomplicirati život.

Stan je ozbiljan novac dužan lokalnom gangsteru Peperu, koji će im predložiti plan kojim bi se riješili duga, a usput stigli na drugi kraj Amerike odnosno u San Francisco gdje se održava natjecanje u golorukom boksu zvano Jungleland na kojem pobjednik odnosi stotinu tisuću dolara. No, na putu tamo moraju u Reno u Nevadi odvesti djevojku Sky. Iako se poslić opisuje kao obiteljski biznis, već prvi pogled na jadnu djevojku odaje da se radi o trgovini ljudima i da se maloj baš i ne sprema dobro kad padne u ruke lokalnom gansgeru iz Nevade od kojeg je ranije pobjegla i koji bi je trebao ponovno preuzeti. Krenut će tako ovaj problematični trojac u put preko cijele Amerike, a problematična djevojka među braću će unijeti samo dodatni razdor.

Moglo bi se "Jungleland" opisati i kao svojevrsni film ceste ili film putovanja u kojem se ništa neće rasplesti onako kako bi trebalo. Problemi će se samo gomilati. Auto će im se pokvariti, ostat će bez novaca koje su dobili za put, a napetost između braće povećavat će se sa svakim prijeđenim kilometrom pošto je Walter očigledno protiv danog im zadatka iako je svjestan da im u suprotnom i životi vise o niti. I O'Connell, a posebno Hunnam i više su nego korektni u svojim ulogama. Izgleda kao da su uzor scenaristu / redatelju Maxu Winkleru bili filmovi iz sedamdesetih poput "Scarecrow" ili "The Last Detail", dok sam naziv filma dolazi od istoimene pjesme Brucea Springsteena s albuma "Born to Run". Bio je "Jungleland" ujedno i jedan od onih filmova u kojima imamo priliku vidjeti i negu drugu, mračniju stranu Amerike i tamošnjeg društva. 

IMDB LINK 

Primjedbe