MYSTFY: MICHAEL HUTCHENCE (2019,AUS) - 8/10


 

Richard Lowenstein australski je filmaš koji je uz igrane filmove još od sredine osamdesetih režirao i brojne video spotove. Među njima i gotovo sve video spotove australske pop-rock grupe INXS, a frontmen benda Michael Hutchence u njegovom je filmu "Dogs in Space" debitirao i kao glumac. S obzirom da je Lowensteinov život bio toliko isprepleten s Hutchenceovim i što bi vjerojatno bilo teško pronaći nekog filmaša tko je bolje poznavao ovog australskog glazbenika, i ne čudi da se baš Lowenstein odlučio na snimanje biografskog dokumentarca. I tehnički je "Mystfy" jedan od onih gotovo pa klasičnih biografskih dokumentaraca koji se sastoji gotovo isključivo od arhivskih snimki i privatnih, do sada ne viđenih, snimki samog Hutchencea, uz koje slušamo razgovore s brojnim sugovornicima. Od članova obitelji i benda, prijatelja, bivših partnerica, producenata i ostalih koji su bili bliski s pjevačem koji si je odlučio oduzeti život 1997. godine.

I s obzirom da se je Hutchence objesio u 38. godini, kao da cijeli ovaj dokumentarac zapravo pokušava dokučiti koji je bio razlog za taj čin čovjeka koji je naizgled imao sve. I ovo je jedna od onih tipičnih rock'n'roll priča o ljudima za koje bi se na prvu dalo pomisliti da je imao život kao iz bajke, bio je u vezama s nekim od najljepših žena svijeta, bio je obožavan, pravi seks-simbol, no ispod površine događalo se tu očito puno toga. Lowenstein priču o Hutchenceu donosi kronološki, od njegovog djetinjstva i početaka s INXS-om pa do trenutaka kada su postali jedan od najpopularnijih bendova na svijetu. "Mystfy" je zapravo intimna priča o jednoj tragičnoj sudbini, a puno o Hutchenceovom unutarnjem stanju saznajemo i preko njegovih misli i razgovora koje je često sam snimao tijekom godina.

Baš kao i brojni njegovi kolege prije i poslije, Hutchence je bio jedna od žrtava planetarne slave s kojom se nije mogao nositi i koji je ostao dosta neshvaćen. Saznat ćemo ovdje i neke možda i ne toliko poznate detalje iz njegovog života poput incidenta iz Kopenhagena kad je poslije jednog konflikta završio s bespovratnim oštećenjima mozga što je sigurno doprinijelo njegovom padu. Iako ne mogu reći da sam neki fan INXS-a i štovatelj Hutchenceovog lika i djela, definitivno je imao on zanimljiv i intenzivan život kakav većina nas ne bi proživjela u 20 života. Premijerno je "Mystfy" prikazan na festivalu u Tribeci, a školski je to primjerak kvalitetnog biografskog glazbenog dokumentarca koji bi trebao biti zanimljiv i onima koji nisu fanovi INXS-a.

IMDB LINK 

Primjedbe