ON HER SHOULDERS (2018,SAD) - 7/10

 

Nadia Murad je 23-godišnjakinja koja je preživjela zarobljeništvo i seksualno ropstvo od strane islamske države. Nakon što su u ljeto 2014. godine ovi divljaci upali u njeno selo na sjeveru Iraka, pobili su muškarce i u ropstvo odveli žene, a Nadia je imala sreću da je već nakon nekoliko mjeseci uspjela pobjeći. Ipak, u tih nekoliko mjeseci ova mlada žena proživjela je užase koje je teško i zamisliti, a koju godinu kasnije ona je odlučila svoju priču podijeliti sa svijetom. I nije to priča samo o ovoj djevojci, već je Nadia kroz svoju osobnu patnju odlučila skrenuti pažnju na genocid nad njenim narodom odnosno Jazidima. Riječ je o specifičnoj etnoreligijskoj skupini koja ne pripada ni islamu, ni kršćanstvu, a kroz povijest su često Jezidi bili na meti što kršćanskih, što islamističkih fanatika.

Jedan od razloga bio je simplificiranje jezidske religije pa tako i zatucani kršćani i zatucani muslimani vjeruju da jezidi štuju sotonu, a onog koji štuje sotonu, logično, treba zatamaniti. One koje zanima više o jezidskoj priči, neka se informira na internetu ili gdje već, a glavna junakinja dokumentarca koji je pobrao brojne nagrade po svjetskim festivalima te autorici Alexandriji Bombach donio nagradu za režiju u Sundanceu, odlučila je sudbinu cijelog svog naroda ponijeti na svojim ramenima. Ponavljajući svoju priču od Amerike do Europe i natrag, Nadia je odlučila biti prepoznatljivi glas svog naroda. I definitino nije ovo lak i ugodan film za gledanje jer ne samo da govoreći za brojne medije ona vječito mora proživljavati svoju tragediju, već uvijek dolazi na nerazumijevanje svh oko sebe.

Tako u jednom trenutku ona pita pa zašto mi svi postavljaju stalno ista i pogrešna pitanja pošto praktički u svim intervjuima svi težište stavljaju na opisivanje tih gadosti u skladu sa senzacionalističkim načelima modernog izvještavanja. Smeta je što shvaća da je malo koga zapravo uopće briga za sudbinu njenog naroda, već je gotovo za sve njena priča senzacija za jedan dan, a drugi dan će valjda naći bradatu ženu koja guta mačeve. Uspjela je autorica sa svojom protagonisticom izgraditi odnos povjerenja i pratimo Nadijina putovanja svijetom u razdoblju od nekoliko mjeseci, a među njima će biti i govor pred vijećem Ujedinjenih naroda u New Yorku. Inače, ova je djevojka još 2018. godine nagrađena Nobelovom nagradom za mir zbog svog aktivizma usmjerenog na prekidanje seksualnog nasilja kao oružja u ratovima i konfliktima.

IMDB LINK 

Primjedbe