ON THE WATERFRONT (1954,SAD) - 10/10


 

Osvojila je ova kultna krimi drama Elie Kazana čak osam Oscara, među njima i one za najbolji film, režiju i scenarij, dok su glumačke nagrade pripale i Marlonu Brandu za glavnu, a debitantici Eve Marie Saint za sporednu ulogu. I danas se "Na dokovima New Yorka" smatra jednim od najvažnijih i najboljih američkih filmova o čemu najbolje svjedoči činjenica da se "On the Waterfront" našao među prvih 25 filmova koje je američka kongresna knjižnica uvrstila u nacionalni filmski registar. Za razliku od mnogih filmova koji su snimljeni u ovom razdoblju, "Na dokovima New Yorka" jedan je od onih filmova kojem vrijeme nije pretjerano naškodilo, a iz današnje perspektive cijela ova priča može se gledati i na svojevrsni Kazanov pokušaj iskupljenja zbog cinkanja kolega filmaša prilikom čuvenog McCarthyjevog lova na komunističke vještice.

Negdje u travnju 1952. godine Kazan je pred senatskim odborom prokazao osam osoba iz filmskog svijeta s kojima se još tijekom tridesetih učlanio u komunističku partiju. Time je vjerojatno ovaj Grk rođen u Istanbulu koji je još kao dijete s roditeljima stigao u Ameriku, spasio svoju, a zapečatio tuđe karijere, no pedesete se ionako smatraju najplodonosnijim godinama u Kazanovoj karijeri. Vjerojatno nitko (osim možda Billyja Wildera) u tom desetljeću nije snimio toliko uspješnih i kvalitetnih filmova (Tramvaj zvan čežnja, Viva Zapata!, Istočno od raja). Uz to, upravo je on bio taj kod kojeg su na filmu debitirali glumci poput Marlona Branda ili Jamesa Deana, a upravo je njegov glumački studio pod vodstvom Leeja Strasberga uveo revoluciju u glumačku izvedbu.

Baš su James Dean i Marlon Brando bili među prvima koji su prihvatili tzv. metodsku glumu (Method Acting), a upravo kroz ulogu Troya Malloya koja mu je donijela prvog Oscara, Brando je popularizirao taj stil glume. Zapravo je malo nedostajalo pa da u jednoj od uloga koja mu je obilježila karijeru, zapravo i ne bude Brando, pošto je inicijalno odbio ulogu, a usmeni dogovor s Kazanom već je postigao Frank Sinatra. Na kraju se Brando (srećom) predomislio i utjelovio lik lučkog radnika i perspektivnog boksača, čiji je brat Charley (Rod Steiger) član mafije koja drži pod kontrolom dokove. Iako svi znaju da je šef sindikata Johnny Friendly (Lee J. Cobb) blisko povezan s mafijom i da je upravo on odgovoran za brojne likvidacije, nitko se ne usudi svjedočiti protiv njega. Na dokovima su svi gluhi i glupi istaknut će jedan od likova koji mlađem kolegi sugerira da ne postavlja pitanja i ne odgovara na njih ukoliko ne želi poletjeti.

Upravo to se dogodilo lučkom radniku Joeyju koji je mislio svjedočiti protiv Friendlyja, a u zamku ga je navukao Terry Malloy, vjerujući da će siledžije tek malo izbubetati čovjeka, a ne ga baciti s krova zgrade. Gnjevna zbog bratove smrti, djevojka Edie (Eva Marie Saint) će nagnati lokalnog svećenika (Karl Malden) da krene u akciju protiv korumpiranih i s mafijom povezanih sindikalista, a nakon što se zaljubi u Edie, Terry će početi preispitivati svoju ulogu u cijelom slučaju i početi razmišljati o svjedočenju protiv mafijaškog bossa. Brandova glumačka izvedba u "On the Waterfront" još uvijek se ističe kao jedna od najboljih ikada, a ova uvjerljiva i moćna krimi drama i danas je izvanredan film koji se s pravom smatra pravim remek-djelom.

IMDB LINK 

Primjedbe