ÖNDÖG / EGG (2019,MON) - 7/10


 

Bio je ovo još jedan tipični izdanak onog što volim nazvati World Cinema, jedna od onih autentičnih fimskih priča s pomalo egzotičnih strana svijeta, a premijerno je ova mongolska drama koju scenaristički i redateljski potpisuje Kinez Wang Quan'an prikazana u glavnom programu festivala u Berlinu. Za razliku od većine svojih kolega iz tzv. šeste generacije kineskih filmaša koji su se pojavili na prijelazu iz devedesete u dvijetisućite i koji su se uglavnom fokusirali na urbani život Kine, Wanga je više zanimao ruralni život. Za jedan od svojih prethodnih filmova (Tuya's Marriage) osvojio je i Zlatnog medvjeda u Berlinu, a na tom festivalu Wang kao da se udomaćio jer praktički svi njegovi filmovi svjetsku premijeru imaju baš tamo.

Tako je i "Öndög" ili "Egg" premijerno prikazan u natjecateljskom programu Berlina, a snimio je Wang ovaj film u mongolsko - kineskoj koprodukciji. Zbiva se radnja ovog filma u nepreglednim mongolskim stepama, rijetko naseljenom području u kojem i dalje obitavaju nomadi i rijetki ljudi koji i dalje žive tradicijskim načinom života. Koliko je to područje čak nezamislivo ogromno i nepregledno, dobivamo dojam već u uvodnim scenama koje je Wang snimao izdaleka sa širokim kadrovima, vjerojatno i zato kako bismo dobili osjećaj za prostor. Iako na tom području ne živi praktički nitko, policija će u stepi pronaći tijelo mrtve žene, a za pomoć pri čuvanju mjesta ubojstva angažirat će lokalnu stočaricu.

Ubrzo nam je postalo jasno da je riječ o ženi koja živi sama u krugu od valjda stotinu kilometara i koja s podjednakom lakoćom rastjeruje vukove koji harače područjem, kao i prvog susjeda koji bi želio da njih dvoje osnuju obitelj. No, bezimena stočarica ima neke drukčije planove za budućnost, a ti planovi su blisko povezani s nekim mitovima o njezinoj zemlji. Jedan od tih mitova je i mit o dinosaurovim jajima (od tuda, bit će, i naziv filma) jer saznat ćemo da je upravo monogolska stepa najveće svjetsko nalazište fosiliziranih dinosaurovih jaja. No, i sama stočarica zapravo je svojevrsni dinosaur, jedna od rijetkih osoba koje i dalje pokušavaju živjeti tradicijskim načinom života na ovom području i koja i dalje pokušava odoljeti izazovima modernosti kojima se većina njenih susjeda priklonila.

Baš kao i dobar dio sličnih World Cinema filmova i kod "Jajeta" se priča razvija dosta sporo, okruženje je dosta misteriozno, čak i mistično. Zaista cijelo to okruženje djeluje potpuno nestvarno, gotovo nadrealno, a kako bi sve djelovalo što autentičnije, Wang je za uloge angažirao stvarne lokalne stanovnike koje je ondje zatekao. Zato i ne čudi da stočarica tako suvereno gospodari ne samo cijelim tim područjem, već i svojom dvogrbom devom, koja joj nerijetko posluži i kao jastuk kada se po hladnim stepskim noćama zatekne na otvorenom. Nakon premijere u Berlinu, imao je ovaj film sasvim pristojan festivalski život, a svi oni koji vole ovakve neobične, autentične priče s egzotičnih destinacija, sigurno neće pogriješiti s "Jajetom". 

IMDB LINK 

Primjedbe