PROFESIONALAC (2003,SRB) - 9/10

Uživa i danas ova crnohumorna drama koju je legendarni Dušan Kovačević snimio po vlastitoj istoimenoj predstavi kultni status na prostoru cijele bivše Jugoslavije. Kovačević je i danas najpoznatiji po tri legendarne komedije iz prve polovice osamdesetih "Ko to tamo peva", "Maratonci trče počasni krug" i "Balkanski špijun" iz kojih se i danas gotovo svi dijalozi znaju napamet. Predstava "Profesionalac" na kazališnim daskama zaživjela je 1990. godine i (ako se ne varam) u originalnom glumačkom tandemu bili su Danilo Bata Stojković i Bogdan Diklić. Za filmski hit s početka 2000-ih Kovačević je prilagodio priču vremenu i umjesto za vrijeme Jugoslavije 70-ih i 80-ih, profesionalac iz naslova, disidenta je pratio tijekom 90-ih, a u glavnim ulogama zablistali su u filmu Bora Todorović i Branislav Lečić. 

Ujedno je "Profesionalac" i izvrstan presjek događanja u Srbiji devedesetih godina, a priča kreće godinu dana nakon što je srušen režim Slobodana Miloševića. Teodor Teja Kraj (Lečić) nekoć je bio sveučilišni profesor književnosti i žestoki kritičar Miloševićevog režima, kojem se sreća osmijehnula nakon promjene vlasti. Postao je on ubrzo direktor izdavačke kuće, no pitanje je koliko dugo će na toj funkciji ostati jer se sprema privatizacija. Radnici štrajkaju, planiraju se prosvjedi, a Teji će u tom nezgodnom trenutku u posjetu doći nepoznati stariji čovjek s kovčegom u rukama. Iako je Teja uvjeren da ne poznaje čovjeka koji se zove Luka Laban i koji mu nosi više knjiga koje je napisao, ispostavit će se da je stari Luka bio špijun u tajnoj službi za vrijeme Miloševića koji je godinama budno pratio disidenta.

I to kako ga je pratio! Pretvorit će se cijela ova priča ubrzo u genijalnu parodiju jer će se ispostaviti da su životi ove dvojice ljudi bili nevjerojatno isprepleteni i da su jedan drugome, slučajno ili namjerno, potpuno upropastilo živote. Luka je djelomično i zbog privatnih razloga razvio opsesiju prema Teji i stalno se tijekom čitavog desetljeća pojavljivao u njegovom životu, nerijetko koristeći tehnike maskiranja na tragu inspektora Clouseaua. Iznimna je "Profesionalac" gorko - slatka parodija na razdoblje devedesetih, duhovita priča koja se zasigurno jako dobro urezala u pamćenje svima koji su je nekoć gledali. Donio je "Profesionalac" Kovačeviću nominaciju za najbolji scenarij u izboru za Europski film godine, a film je to koji svakako spada u sam vrh najboljih filmova stoljeća snimljenih na području bivše Jugoslavije.

IMDB LINK 

Primjedbe