RUN (2020,SAD) - 6,5/10




 

Američki filmaš indijskih korijena Aneesh Chaganty prije koju godinu predstavio se inovativnim cyber-trilerom "Searching", a u drugom filmu zaplovio je on i vodama horora. Iako "Run" zapravo i nije klasični horor, već više psihološki triler, opet je Chaganti pripremio tu brojna iznenađenja, twistove i osmislio je priču punu suspensea i neočekivanog. Pomalo me priča ovog filma podsjetila na nedavnu seriju "The Act" u kojoj smo pratili sudbinu bolesne kćeri i njene naizgled brižne majke da bi se potom ispostavilo da se iza svega toga skriva nešto puno strašnije. Tako ćemo i tijekom cijelog trajanja ovog filma zapravo morati razmišljati je li Diane Sherman (Sarah Paulson) zaista brižna i zaštitnički raspoložena majka svojoj bolesnoj kćeri Chloe (uvjerljiva debitantica Kiera Allen). Ili je ona baš kao i Dee Dee Blanchard iz "The Acta" zapravo sociopat i bolesnica koja svoju kćer namjerno drži u takvom stanju.

U uvodnoj sceni filma saznajemo tako da je Diane rodila nedonošće koje je 17 godina kasnije izraslo u kronično bolesnu kćer. Ne samo da je ona u invalidskim kolicima, već ima i aritmiju, hemokromatozu, dijabetes, paralizu i tko zna što sve ne, a na silnim bolestima i dijagnozama pozavidjeo bi joj valjda i Jeremija iz Alan Forda. Cijelog života Chloe je u kući i majka ju je školovala, a sada se ona sprema na fakultet i konačnom bijegu iz maminog zagrljaja. No, odgovori s fakulteta na koje se prijavila nikako ne stižu, a kad jednog dana otkrije za sada nepoznate tablete s kojima je majka šopa, počet će razmišljati što se zapravo događa. Je li moguće da je njena brižna majka koja joj je cijelog života bila oslonac i brinula od njoj zapravo potpuni psihopat koji se napaja njenim imaginarnim bolestima? Ili je sve to najobičnija paranoja?

Uspio je Chaganty iz priče koja možda i nije toliko originalna stvoriti zaista sasvim solidan horor / triler koji dobrim djelom funkcionira i na majstorski stvorenim tenzijama i odnosima između majke i kćeri. Bez obzira što nam relativno rano postaje jasno o čemu bi se tu moglo raditi, uspjeva Chaganty iz toga stvoriti uzbudljivu, napetu i neočekivanu priču u kojoj sve ono što se događa saznajemo paralelno kada i glavna protagonistica odnosno Chloe. Puno pažnje posvećeno je ovdje detaljima, jako dobro je sve tu tempirano i na kraju je "Run" bio sasvim solidan i korektan film koji je uspio izbjeći upadanje u očekivane i klišeizirane situacije. 

IMDB LINK 

Primjedbe