THE EMPTY MAN (2020,SAD) - 8/10


 

Iako ovaj supernatural horor - triler i nije naišao na osobite kritike američke kritike, za mene je "Prazni čovjek" uz "Dr. Sleep" bio možda i najbolji horor koji smo imali priliku gledati u ovoj godini. Nakon što se neko drevno zlo oslobodi u Butanu 1995. godine, gdje će se ono sručiti na dva para planinara iz Amerike, 23 godine kasnije ono će se nekako pojaviti u Missouriju. Ondje će nestati skupina tinejdžera, među njima i djevojka po imenu Amanda Quail, čiji je susjed bivši policijski inspektor James Lasombra (James Badge Dale). Nakon što su mu godinu dana ranije poginuli supruga i kćer, on radi u trgovini zaštitarske opreme, a Amandina majka zamolit će ga da pokuša saznati što se dogodilo s njenom kćeri.

Naravno da će slučaj paralelno istraživati i policija, a James će ubrzo doći do zaključka da su se klinci malo zaigrali i da su prije nekoliko dana odlučili dozivati duhove. I to ne bilo kakvog duha, već duha / demona po imenu Prazni čovjek, a kao što je to čest slučaj s ovakvim filmovima, pokazat će se da mladenačke zafrkancije s prizivanjima često mogu poći po zlu. I većim dijelom će film koji je prema istoimenom stripu napisao, režirao i montirao izvjesni David Prior, funkcionirati gotovo kao klasični triler. Ima u sebi povremeno "The Empty Man" i neki truedetektivski vibe, a kada shvatimo da ćemo imati tu posla i s kultovima i okultizmom, mrvicu me na trenutke podsjetio i na "Angel Heart" Alana Parkera.

Iako film traje nešto više od dva sata, što je za horor prilično dugo, mora se priznati da je Prior majstorski izgradio priču koja možda na kraju mrvicu počinje škripati, no ne narušava to sveukupno jako dobar dojam. Definitivno je ovo jedan od filmova s potencijalom za kultni status u budućnosti, a skriva ova priča u sebi brojna iznenađenja i twistove. Rasplest će se cijela ova priča u potpuno neočekivanom smjeru i iz nečega što je na prvu možda izgledalo kao tipični B-horor film, tijekom prologa kao neki generički američki horor, a kada se počinje rasplitati priča gotovo kao klasični policijski triler, pretvorit će se "The Empty Man" u gotovo high-concept priču na čije smo detalje u početku možda i zaboravili obratiti pažnju. Sve u svemu, i više nego ugodno iznenađenje koje bi se moglo svidjeti ne samo fanovima horora, već i ostalih žanrova. 

IMDB LINK 

Primjedbe