THE PANIC IN NEEDLE PARK (1971,SAD) - 8/10


 

Godinu dana prije nego što se proslavio ulogom Michaela Corleonea u "Kumu" i prokrčio si put prema statusu jednog od najboljih glumaca svih vremena, Al Pacino je debitirao u ovoj tipičnoj novoholivudskoj drami Jerryja Schatzberga. Upravo on prvi je Pacinu povjerio glavnu ulogu u filmu nakon što se ovaj ranije etablirao kao talentirani kazališni glumac. Film je bio logičan slijed događanja, a Pacino se svijetu predstavio kao narkoman i sitni diler iz New Yorka Bobby, koji će za sobom u svijet ovisnosti i svime što ide s tim, povući i svoju djevojku Helen (Kitty Winn koja je za ovu ulogu dobila nagradu za najbolju glumicu u Cannesu, dok je film bio kandidat za Zlatnu palmu). Snimio je Schatzberg, poznati fotograf koji se kasnije prebacio i na film, "Paniku u heroinskom parku" prema istoimenom romanu Jamesa Millsa, a odlikuje se ova romantična drama realističnim pristupom i trudi se što je moguće uvjerljivije prikazati stvarni život njujorških narkomana.

Već s prvom filmskom ulogom Pacino se pokazao kao maestralan glumac, a ovaj puta on je šarmantni i karizmatični muljator koji će zavesti povodljivu djevojku iz provincije koja je završila u New Yorku. Iako je Helen i ranije eksperimentirala s heroinom, tek uz Bobbyja će ona postati prava ovisnica, a "The Panic in Needle Park" prvi je mainstream film u kojem se prikazuje stvarno ubrizgavanje droge. Kako bi dobio što realističniji i stvarniji dojam, Schatzberg je film snimao na stvarnim lokacijama u New Yorku, u dijelovima grada gdje su se u to doba zaista okupljali narkomani, u zatvorima i u bolnicama. Vodi nas ovaj film zaista u pravi polusvijet u kojem ćemo uz narkomane i dilere upoznati i prostitutke koje se prodaju za šut, džankije spremne na sve i policiju koja dobro zna da će svi oni cinkati nekoga kada zbog nestašice heroina nastane panika.

Naravno da će panična situacija biti gotovo konstantno, dok Bobby i Helen gotovo cijele dane provode lutajući ulicama u potrazi za robom, obilazeći ruševne stanove i opskurne tipove. I dok će se Bobby pokušati ubaciti i u dilerski biznis i na taj način potražiti svoje mjesto pod heroinskim suncem, situacija sa Helen će se sve više komplicirati i njezin život će se strmoglaviti nakon što se navuče na horse, što će dovesti do sukoba, izdaja i prijevara. I snimio je Schatzberg iznimno dinamičan i uvjerljiv film koji dobrim dijelom počiva i na kvalitetnim glumačkim izvedbama (posebno Pacinovoj), no "Panika u heroinskom parku" odlikuje se pomalo nevjerojatnim naturalizmom, dojmom kao da je tu malo toga glumljeno. Uz Helen i Bobbyja ćemo možda i više i bolje nego što smo željeli upoznati cijeli ovaj polusvijet, a dinamika u njihovom odnosu i u njihovoj vezi ponajviše je određena upravo ovisnosti.

Iako u trenutku kada se film pojavio, "The Panic in Needle Park" baš i nije imao osobite ocjene od strane kritike, u međuvremenu je dostigao kultni status. Naravno da je jedan od razloga tome činjenica da je to debitantski film Ala Pacina, no danas se na ovu uvjerljivu socijalno - romantičnu (melo)dramu može gledati i kao na gotovo savršeni relikt vremena u kojem je snimljena. Zanimljivo je kako je neko vrijeme za ulogu Bobbyja favorit bio frontmen "The Doorsa" Jim Morrison, no producenti su se na kraju ipak odlučili dati priliku još nepoznatom Pacinu. I jasno da nisu pogriješili, a uloga Bobbyja zapravo je bila početak desetljeća koje je u američkom filmu dobrim dijelom i obilježio Pacino koji je sedamdesetih bio čak pet puta nominiran za Oscara da bi nagradu konačno dobio tek početkom devedesetih za ulogu u filmu "Miris žene".

IMDB LINK 

Primjedbe