THE UNDOING (2020,SAD) - 8/10


Naizgled savršeni život ugledne i dobro stojeće njujorške obitelji Fraser pretvorit će se u potpuni kaos nakon što naizgled perfektni onkolog Jonathan (Hugh Grant) postane osumnjičenik za brutalno ubojstvo. Njegova supruga Grace (Nicole Kidman) je psioterapeutkinja, koja stiže iz jedne od onih bogatih obitelji čiji je otac multimilijunaš Franklin (Donald Sutherland). Gracein i Jonathanov sin, naravno, pohađa prestižnu privatnu školu, koju njegov djed obilno financira. Tipični su to predstavnici visokog društva koji organiziraju fundraisere kako bi se osjećali dobro i korisno, cijela njihova ekipa je ona skupina bogatih ljigavaca koji stalno glumataju neku socijalnu i društvenu osviještenost, a druže se isključivo samo s istima kao što su oni sami.

Dinamika u odnosima Grace i njezinog kružoka promijenit će se kad se u upravni odbor za školsku aukciju uključi mlada i prezgodna Elena Alves (Matilda de Angelis), čiji sin također pohađa istu tu školu. Iako je očito da Elena ne pripada tom društvu licemjernih i površnih razmaženih žena, njeni putevi stalno će se ispreplitati s Grace. Sve dok Elenu jutro nakon aukcije ne pronađu ubijenu u njenom studiju, a Jonathan, koji je ženi rekao da treba ići na neku konferenciju u Cleveland, jednostavno je nestao s lica zemlje. Dogodit će se to u trenucima kada je Grace mislila da nikad nije bila u boljim odnosima s mužem, a istraga će zaista na prvu početi pokazivati da bi Jonathan mogao biti ubojica.

Vrlo brzo imidž ove do tog trenutka ugledne i poštovane obitelji će se promijeniti. Ljudi koji su do jučer bili ugledni članovi zajednice i članovi društvene elite preko noći će postati netko s kim nitko ne želi imati posla, a Grace će polako početi shvaćati da je njen savršeni brak zapravo bio iluzija. Vrlo brzo cijela će se priča pretvoriti u medijski cirkus, suđenje će postati zabava za mase kako to već obično ide, a Grace će početi proganjati pitanje poznaje li ona zaista tako dobro svog muža? Je li moguće da bi neka naizgled tako brižna, emotivna, empatična, topla i civilizirana osoba mogla počiniti takav užasavajući zločin? Autor "The Undoinga" bio je poznati televizijski scenarist David E. Kelley, koji potpisuje brojne uspješne serije od devedesetih pa na ovamo kao što su "Chicago Hope", "Ally McBeal", "Boston Legal", "The Practice", "Big Little Lies" i "Goliath". Svih šest epizoda režirala je ugledna Dankinja Susanne Bier (After the Wedding, In the Better World).

I zaista nudi "The Undoing" puno iznenađenja i preokreta te iako u početku možda i djeluje slično seriji "Big Little Lies" u kojoj je Kidman također glumila gospođu iz visokog društva, stvari će vrlo brzo tu postati puno mračnije. Pretvorit će se ovo vrlo brzo iz serije o snobovima iz visokog društva u mračni, povremeno šokantni psihološki triler, kasnije u sudsku dramu. I dok smo već naučili da je Kidman kao stvorena za uloge ovakvih gracioznih, naizgled ledenih i hladnih dama iz visokog društva, pravo iznenađenje bio je već pomalo zaboravljeni Britanac Hugh Grant. Starog Hugha nekako smo još od devedesetih navikli gledati kao šarmantne, pomalo smotane i ukočene, ali dobrodušne tipove iz romantičnih komedija, no dobri dečko Hugh ovdje će imati nešto kompleksniju ulogu. 

IMDB LINK 

Primjedbe