THIS COUNTRY (2017-20,GBR) - 9/10

 

U tradiciji legendarnog "The Officea", sestra i brat Daisy May i Charlie Cooper osmislili su humorističnu seriju koja je snimljena na način da izgleda kao dokumentarac. "This Country" je zaista urnebesni mockumentary koji se (barem za sada) protegnuo na tri sezone i u ovoj lažnoj dokumentarnoj seriji pratimo živote mladih u britanskoj provinciji. Rođaci Kerry (Daisy May) i Lee "Kurtan" Mucklowe (Charlie) dvadesetineštogogodišnjaci su koji žive u ruralnoj Britaniji, a televizijska ekipa stigla je u njihovo selo u Cotswoldsu, u unutrašnjosti Engleske prema Walesu, gdje oni provode svoje dane od rođenja pa do danas. Kerry i Kurtan vodiči su televizijskoj ekipi koju upoznaju kako izgleda život mladih u ovakvim zapuštenim i napuštenim mjestima, a već na njihovom primjeru vidimo da su ondje valjda ostali samo oni koji zaista nemaju što tražiti negdje drugdje.

I Kurtan, a posebno Kerry djeluju kao da su mentalno zapeli još negdje u djetinjstvu ili mlađoj adolescenciji. Već na prvi pogleda nam je jasno da su oboje potpuni idioti, besposličari i bezveznjaci kojima ništa i nitko ne valja i kojima je uvijek netko drugi kriv za njihove neuspjehe. I gotovo cijelo to vrijeme nitko od njih ne radi ništa. Tek povremeno će ili Kurtan, a rjeđe Kerry, pronaći neki povremeni posao, no te radne avanture obično neće dugo trajati i neće dobro završiti. Osim Kerryja i Kurtana važan lik ovdje je i lokalni svećenik Francis (Paul Chahidi), pošteni i dobronamjerni čovjek koji pokušava držati na okupu cijelu zajednicu, a svaki put kao da se iznova zaprepasti ekipom kojom je okružen.

I ne samo Kerry i Kurtanom, već i ostatkom stanovnika ovog mjestašca, uglavnom starcima, koji su često zlonamjerni, samo ogovaraju jedni druge i smišljaju kako napakostiti prvom susjedu. Jahanje po po svim mogućim predrasudama i stereotipima koji obično padaju napamet kad pomislimo o stanovnicima ovakvih vukojebina u dubokoj provinciji, pokazalo se kao pun pogodak u "This Country". Iako je ovo jedna od onih serija u kojima se ne događa apsolutno ništa, već ekipa uglavnom prati ovo dvoje budalaša u njihovom svakodnevnom gubljenju vremenu, gotovo svaka epizoda je pravi urnebes. Nije to onaj isforsirani humor, već baš kao u "Office", često apsurdnost i nezamislivost svih tih obično nevjerojatno glupih i blesavih situacija o kojima pričaju ili u kojima se zatiču likovi su potpuno ridikulozni.

I brat i sestra Cooper cijelo vrijeme do krajnjih granica tjeraju svoje likove koji su pravi village idioti, dobronamjerni, ali nezamislivo glupi, bedasti i djetinjasti. "This Country" je zaista fantastična satira, a Cooperi zasigurno jako dobro znaju što rade jer su i sami odrasli u sličnom mjestu. Iako je cijela situacija od prve pa do posljednje epizode zaista potpuno ridikulozna, kroz svakodnevna događanja ovdje se zbilja pokušava problematizirati određeni segment života u ovakvim mjestima i stvarnih problema s kojima se ljudi ondje susreću. No, naravno da je to natjerano do krajnjih granica, preko apsurda, toliko glupo da je to urnebesno smiješno, tim više jer su i Kerry i Kurtan cijelo vrijeme jako ozbiljni i kao da ne razumiju da su potpuna sprdnja.

Zaista se ne mogu odlučiti tko mi je bolji od njih dvoje i fantastično se nadopunjuju cijelo vrijeme. Dok debeljuškasta Kerry cijelo vrijeme hoda u dresovima lokalnog nogometnog kluba ili lažnoj majici reprezentacije i trenirci, mršavi Kurtan izigrava nekog šminkera. Kerry se pokušava prikazati kao neka opasna djevojka koja ima svoju bandu (zaista i ima, ali klince od 7 do 12 godina), a živi s mamom koju uopće ne vidimo, ali je zato stalno čujemo dok krešti iz druge sobe. Definitivno je "This Country" bila jedna od najsmiješnijih i najduhovitijih serija koje sam imao priliku gledati u zadnje vrijeme, a Kerry i Kurtan su oni potpuni idioti koji ti jednostavno moraju prirasti srcu. Istovremeno je to tako smiješno, a zapravo tako tužno, no čovjek si ne može pomoći i mora se smijati svakodnevici ovo dvoje budalaša. 

IMDB LINK 

Primjedbe