CAT IN THE WALL (2019,BUG) - 6/10


 

Mina Mileva i Vesela Kazakova prethodno su se predstavile s nekoliko zanimljivih i dosta kontroverznih dokumentaraca (The Beast is Still Alive sam čak i uspio pogledati), a "Mačka u zidu" bio je prvi igrani film ovog bugarskog tandema. I dok su se u dokumentarcima pozabavili problematikom komunističkog nasljeđa u svojoj zemlji, Mileva i Kazakova za potrebe svog prvog filma zaputile su se u London. Snimljena je ova neobična i pomalo sporovozna doku-drama po stvarnim događajima, a u središtu priče je bugarka Irina, samohrana majka koja je u glavnom gradu Engleske pronašla novi dom.

Živi ova arhitektica u stanu sa sinom i bratom Vladom, povjesničarem koji, baš kao ni njegova sestra, u Engleskoj nije uspio pronaći posao u struci te je prisiljen raditi manualne i slabo plaćene poslove kako bi preživio. Odlučila je Irina iza sebe ostaviti korumpiranu zemlju i realizirati se u okruženju za koje je vjerovala da će biti pogodnije, no ispostavilo se da ni život u Engleskoj nije onakav kakvim ga je zamišljala. Njezino iskustvo u arhitekturi u Bugarskoj u Londonu kao da nitko ne shvaća ozbiljno te mora konobariti kako bi preživjela dok čega priliku da joj netko konačno da posao koji čeka. No, nije tek Irina jedina nezadovoljna uvjetima života jer, vidjet ćemo, ni njeni susjedi iz zgrade, nemaju nešto uspješne živote i karijere. Dinamika među stanarima će se poremetiti kada Irinin sin uzme mačku koju je pronašao na hodniku, a mačka potom zaglavi među zidovima između stanova.

Susjedi će je optužiti da je ukrala mačku, a nitko joj neće vjerovati da je mačka zaglavila i da ne može do nje. Bavi se "Cat in the Wall" problematikom predrasuda, imigracijom i integracijom u društva, ali djelovalo mi je sve ovo jako čudno. Kao pomalo zbunjujući miks igranog i dokumentarnog filma, a na trenutke sam čak imao dojam kao da gledam ovdje stvarne živote ljudi iz ove zgrade u koje je netko postavio skrivene kamere. Iako je tema zanimljiva, ne mogu baš reći da me ovaj film posebno impresionirao iako je imao uspjeha na raznim europskim festivalima, prikazan je prošle godine u glavnom programu Sarajeva, a uvršten je i u preliminarni izbor od 32 kandidata za najbolji europski film godine. 

IMDB LINK 

Primjedbe