CHICUAROTES (2019,MEX) - 8/10




 

Meksikanac Gael Garcia Bernal kao mladi glumac se predstavio u dva možda i najbolja meksička filma svih vremena. Prvi smo ga puta na filmu vidjeli u "Amores perros" Alejandra Gonzaleza Innaritua, godinu potom i u "Y tu mama tambien" Alfonsa Cuarona, nakon čega je ostvario niz zapaženih uloga i u Americi i u Europi. Iskustvo rada s najboljim režiserima današnjice očigledno je činilo dobro na njega i Bernal se kao redatelj predstavio ovom realističnom krimi drama o dva mlada ulična zabavljača koji će se okrenuti kriminalu. "Chicuarotes", koliko sam shvatio, znači naziv stanovnika kvarta u pregrađu Mexio Cityju u kojem Cagalera (Benny Emmanuel) i Moloteco (Gabriel Carbajal) žive. No, Chicuatores je naziv i za iznimno ljutu čili papričicu koja raste u Meksiku, a baš takve, iznimno ljute i bijesne, izgleda, proizvodi i kvart u kojem su odrasli.

I Cagalera i Moloteco su svjesni da s obzirom na predispozicije i nemaju prevelike šanse za uspjeh. Tako ih u uvodnoj sceni vidimo maskirane u klaunove kako bacaju loše štoseve u autobusu nadajući se da će uspjeti zaraditi koji pesos. No, putnici baš i nisu oduševljeni njihovom skečevima, nakon čega tvrdoglavi i bijesni Cagalera vadi pištolj i da vidiš pesosa. Odlaze potom oni nekako nevoljko u dio grada u kojem žive, tipičnu siromašnu latinoameričku favelu, iz koje Cagalera sanja pobjeći sa svojom djevojkom frizerkom, a vrlo brzo shvatit ćemo i zašto. Njegov je otac notorni pijanac i nasilnik koji svakodnevno maltretira majku, njega, sestru i brata, feminiziranog mladića i očiglednog gaya koji iako se još nije outao svi dobro znaju što je, zbog čega je on i jedna od glavnih meta u kvartu.

I zaista Cagalera pomalo podsjeća na lika kojeg je Bernal odglumio u "Amores perros", a i okruženje je ovdje posve autentično, uvjerljivo. On je dominantan u odnosu na svog povučenijeg i manje ambicioznog prijatelja i on uvijek impulzivno reagira i ima ideje i planove koji se obično i ne pokažu pretjerano mudrima. Pretjerano mudrom neće se pokazati ni Cagalerina ideja o otmici sina lokalnog mesara vjerujući da će on platiti otkupninu koja će im omogućiti novi početak na nekom boljem mjestu. Naravno da se ni taj Cagalerin plan neće rasplesti onako kako je zamišljao i da će njihovi životi skliznuti u još gori kaos. Bio je "Chicuarotes" i više nego ugodno iznenađenje, fina krimi drama i još jedan autentični i moćni latinoamerički proizvod koji je premijerno prikazan na festivalu u San Sebastianu. 

IMDB LINK 

Primjedbe