PROMISING YOUNG WOMAN (2020,SAD) - 8/10


 

Bio je ovaj film koji je žanrovski gotovo nemoguće ukalupiti jedno od onih ugodnih iznenađenja. "Promising Young Woman" ušao je i na teren romantične komedije, crne komedije, drame, trilera, satire, parodije, čak i pravog filma osvete, a uz uvjerljivu izvedbu Carey Mulligan kao Cassie, potpuno nepredvidiva priča puna iznenađenja i preokreta, najveći je plus scenarističko - redateljskog debija ne pretjerano uspješne i poznate glumice Emerald Fennell. Od samog početka "Obećavajuća mlada žena" kreće potpuno neobično. Privlačna djevojka u noćnom klubu djeluje totalno pijano. Ispada iz separea u kojem sama sjedi, više spava, nego je budna, no tri tipa za šankom svejedno je odmjeravaju. Jedan od njih odluči krenuti prema njoj, uvjeravajući samog sebe da je on dobar tip i da joj prilazi kako bi joj pomogao jer je očito da je žena u problemu. Ako je on sigurno ne odvede doma, tko zna tko bi je mogao pokupiti pa se predstavlja Cassie, koja je očigledno toliko ubijena da i ne zna što se oko nje zbiva.

I pomaže joj nepoznati tip na putu kući, no za vrijeme vožnje u taksiju on joj ipak predloži da odu prvo k njemu u stan. Bez obzira što je žena očigledno razbijena, on kreće na nju, ljubi je i polako skida, tako da nam postaje jasno da ni ovaj tip baš i nije neki dobričina koliko god on sam sebe uvjeravao u suprotno. No, tada kreće iznenađenje jer shvaćamo da se Cassie samo pretvarala i da ima najblaže rečeno zanimljiv hobi. Nakon što je prije nekih sedam godina odustala od studija medicine zbog u početku nedefiniranog traumatičnog događaja koji je involvirao njenu najbolju prijateljicu Ninu, ona sada živi s roditeljima i radi u kafiću. I za hobi vikendima izlazi van i pretvara se da je mrtva pijana, vreba tipove koji će je pokupiti i pokušati iskoristiti dok je u takvom stanju, a potom im pokazuje da su potpuno nemoralni. Ima ona i crni notes u kojem bilježi redom sve te tipove koji su isto postupili, a na ovaj krajnje bizaran i neobičan način Cassie kao da želi jednog po jednog tipa razotkriti kao grabežljivca.

Kako će se priča filma razvijati, tako ćemo i saznati što se dogodilo s njenom prijateljicom na fakultetu i kako su je kolege napili i nadrogirali, izredali se na njoj. I dok se nikom od njih nije dogodilo ništa, Nina si je oduzela život, a Cassie je postala ogorčena žena koja se upravo sprema proslaviti trideseti rođendan i koju ništa drugo u životu ne zanima osim osvete muškarcima, posebno onima koji su joj uništili život. No, slučajni susret s nekadašnji kolegom koji je danas pedijatar Ryanom (Bo Burnham), kao da će je navesti da počne pomalo drukčije gledati na život i shvaćati da nisu baš svi muškarci svinje koji će je iskoristiti u nesvjesnom stanju. Iako nesigurna i još uvijek puna nedoumica, Cassie će se upustiti u vezu s naizgled šarmantnim, duhovotim i stvarno dobrim tipom, no njen osvetnički nagon neće nestati. Posebno kad sazna da se tip koji je bio glavni u onome što se dogodilo njenoj frendici vratio iz Engleske u Los Angeles i da se upravo sprema oženiti.

I cijelo vrijeme ova priča se i pomalo ugođajno mijenja i skače iz jednog raspoloženja u drugo. Jedno vrijeme djeluje kao čista zafrkancija da bi potom prešla u mračnu priču da bi potom opet skrenula u neke ležernije vode, a kad najmanje očekuješ pretvori se u pravi revenge triler. Ne znam zašto, ali gledajući "Promising Young Woman" na pamet mi je pao kultni eksploatacijski film iz sedamdesetih, rape & revenge horor "I Spit on Your Grave" u kojem je mlada spisateljica krenula u brutalnu osvetničku misiju protiv divljaka koji su je silovali i ostavili da umre. Pomalo mi je ovaj film djelovao kao "I Spit on Your Grave", naravno, ni izbliza tako ekstreman i morbidan, današnje #MeToo generacije, ali dopunjen britkim crnim humorom i natruhama parodije na tipičnu američku romantičnu komediju. Od svih tih sastojaka Fennell je uspjela umijesiti iznenađujuće dobru filmsku pitu, koja na trenutke možda i djeluje potpuno čudno, no kao cjelina izvrsno funkcionira. Dinamičan i uzbudljiv, a podjednako zabavan, opasan i s poantom.

IMDB LINK 

Primjedbe