SONJA: THE WHITE SWAN (2018,NOR) - 6,5/10


 

Donosi nam ova modernistička biografska drama životnu priču slavne norveške skijašice Sonje Henie, trostruke olimpijske pobjednice u umjetničkom klizanju i deseterostruke svjetske prvakinje koja je potom postala i najplaćenija zvijezda u Hollywoodu. Nakon što je 1936. osvojila treće uzastupno olimpijsko i deseto svjetsko zlato, tada 24-godišnja Sonja odlučila se na sljedeći korak i iz amaterskih voda prebaciti u profesionalne te konačno nešto zaraditi. Naravno da je tako nešto moguće bilo samo u Americi, a nevjerojatno ambiciozna plavuša uskoro je zaista postala i najveća svjetska zvijezda koja je zarađivala milijune dok je velika većina ostalih holivudskih glumica tog vremena radila za tjednu studijsku plaću od nekoliko desetaka dolara.

Naravno da je ovo jedna od onih standardnih priča o nevjerojatnom usponu, potom i još strmoglavijem padu, a priča o bijeloj labudici Sonji zapravo je jedna od onih priča kakvih smo kasnije imali koliko hoćemo. Redateljica Anne Sewitsky odlučila se snimiti "Sonja: The White Swan" u pomalo modernističkom stilu, a jedna je to od onih tipičnih priča o ljudima koji su u jednom trenutku naizgled imali sve, no zapravo nisu imali ništa i nisu bili sretni. Vizualno ovo izgleda impresivno i upečatljivo, čak je i režija na razini, bez obzira što je scenarij tipično biografsko šablonski i drži se nekih nepisanih pravila kad su u pitanju slične priče o stvarnim ljudima.

Sonju (Ine Marie Wilman) upoznajemo ovdje kao jednu od onih potpuno samosvjesnih žena, koja jako dobro zna što želi i koja zna kako postići ono što želi. No, kao što kaže ona stara poslovica - čuvaj se vlastitih želja jer bi ti se mogle i ostvariti (ili kako već ide), tako će i Sonja postati robinja vlastitog uspjeha, a njenom padu pridonijet će i lakovjernost, naivnost i povjerenje u krive ljude s kojima se okružila. Prikazana je ovdje Sonja kao osoba koja je imala životni stil na kojoj bi joj pozavidjeo i Mladen Grdović, bio je to pravi seks, drugs & rock'n'roll i prije nego što je to postalo popularno. Solidna biografska drama i ništa više. 

IMDB LINK 

Primjedbe