THE HOURS (2002,SAD) - 8/10


 

Donijela je uloga u ovoj drami Oscara za najbolju glavnu ulogu Nicole Kidman, a ukupno su "Sati" imali devet nominacija. Zanimljivo, iako je jednog od tri glavna ženska lika utjelovila Meryl Streep njoj je nominacija ovaj puta izmaknula (bez brige, iste je godine bila nominirana za sporednu ulogu u filmu "Adaptacija"), no glumačke nominacije za "Sate" za sporedne uloge imali su Julianne Moore i Ed Harris. Scenarij za ovaj film David Hare (također nominiran za Oscara) napisao je prema istoimenom romanu koji je američkom piscu Michaelu Cunninghamu donio Pulitzerovu nagradu, a režije se prihvatio Stephen Daldry, koji je koju godinu ranije debitirao filmom "Billy Elliot". Naravno da je i Daldry bio nominiran, kao i uostalom sam film, a riječ je kompleksnoj drami čija je radnja smještena u tri različita vremenska razdoblja u kojima pratimo sudbine triju žena.

Prva od njih je slavna britanska književnica Virginia Woolf (Kidman) i njezin život pratimo 1923. godine kada je počela pisati svoj možda i najpoznatiji roman "Gospođica Dalloway". Već tada je Virginia proživjela više živčanih slomova, pati od depresije, kreativne blokade, a s mužem, izdavačem Leonardom (Stephen Dillane) preselila je u Richmond izvan Londona. Druga radnja zbiva se 1951. godine i u njoj pratimo sudbinu trudne kućanice Laure Brown (Moore) iz Los Angelesa, koja dane provodi u društvu svog sina, Richiea i čitajući "Gđicu Dalloway". Iako se na prvu čini da živi ona američki san pedesetih, Laura je depresivna, razmišlja o samoubojstvu pošto je uvjerena da je zaglavila u životu i da iz njega nema izlaza. Treći dio priče događa se u sadašnjosti u New Yorku, gdje upoznajemo sredovječnu njujorčanku Clarissa Vaughn (Streep), koja kao da je moderno utjelovljenje iz romana Virginie Woolf.

Upravo priprema ona zabavu za svog prijatelja Richarda (Harris), pisca koji boluje od AIDS-a i koji je također potpuno digao ruke od živote, svjestan da mu je ostalo još malo vremena i nagradu koju bi trebao dobiti za svoj posljednji roman smatra potpuno zakašnjelom i nebitnom. Sve tri ove naoko potpuno nepovezane priče ipak će se na kraju nekako povezati, a priča o svim ovim na prvi pogled zadovoljnim ili uspješnim ženama jedna je od onih koja se raspada čim se mrvicu zagrebe ispod površine. I to ne mislim na raspad priče filma, već na raspad priče o zadovoljstvu Virginije, Laure i Clarisse, koje se osjećaju potpuno nevažnima, depresivnima, suicidalno, kao da netko drugi upravlja njihovim životima.

Uspio je Daldry sve te tri priče povezati u zanimljivu i kohezivnu cjelinu, a osvojili su "Sati" više od 40 nagrada u raznim izborima za najbolji film godine. Okupljena je ovdje i zaista impresivna glumačka ekipa u kojoj se uz navedene pojavljuju i Miranda Richardson, John C. Reilly, Toni Collette, Allison Janney, Jeff Daniels i Claire Danes. Iako je ovo jedan od onih teških filmova, svakako su "Sati" film koji zaslužuje sve te silne nagrade i koji je hvaljen zbog vjerne i uvjerljive adaptacije književnog predloška. Naravno, i zbog kvalitetnih glumačkih izvedbi, posebno Nicole Kidman, koja se baš nekako u to vrijeme počela izgrađivati kao ozbiljna glumica sposobna za iznijeti i dramske uloge, a ne samo lijepo lice za popunjavanje vremena između pucnjava, utrka i eksplozija u blockbusterima. 

IMDB LINK 

Primjedbe