AN EASY GIRL / UNE FILLE FACILE (2019,FRA) - 6/10

 


Naima (Mina Farid) je 16-godišnja djevojka koja s majkom, čistačicom u luksuznom hotelu, živi u Cannesu, a njen život potpuno će se izokrenuti kada na ljetne praznike na obalu iz Pariza stigne njena 22-godišnja sestrična Sofia (Zahia Dehar). Sve do jučer je Naima bila tipična tinejdžerica, koja se s najboljim prijateljem spremala za audiciju u lokalnom kazalištu i trebala je krenuti na kuharsku praksu, no sve će se to promijeniti vrlo brzo. Sofiu upoznajemo već u uvodnoj sceni koja me podsjetila na famoznu scenu iz "Mister Noa" u kojoj Ursula Andress kao morska sirena izlazi iz mora. Tako i Sofia kao plastična Ursula Andress svoje draži pokazuje odmah na početku, a iako je tek u ranim dvadesetima ona je izoperirana da izgleda kao lutkica.

Lice joj je potpuno bezizražajno, obline su idealne, svoje tijelo ona bez imalo srama i ustručavanja pokazuje mladićima koji će se naći na plaži, a djeluje ona pomalo kao da je na set ovog filma zalutala sa seta nekog pornića koji se snimao u obližnoj vili ili jahti. Svjesna je itekako Sofia da ima ono što muškarci žele, a ona im je to spremna i dati. Naravno, ne svima, već prioritet imaju oni punih bankovnih računa, a svoju 16-godišnju sestričnu Sofia će uvesti u društvo bogatih plejboja s jahte, Philippea (Benoit Magimel) i Brazilca Andresa (Nuno Lopes). Svijet bogatstva, luksuza i hedonizma vrlo brzo privući će i Naimu, koja će u starijoj sestrični pronaći svojevrsni uzor, no upitno je li takav životni stil prikladan i za nju. Predstavila se ovom erotskom dramom Rebbeca Zlotowski na redateljskoj večeri festivala u Cannesu, a prilične kontroverze izazvao je njen odabir za glavnu glumicu.

Sofiu je utjelovila francusko - alžirska manekenka Zahia Dehar koja se još kao maloljetnica našla usred skandala kad se saznalo da su neki francuski nogometni reprezentativci plaćali njene usluge. Naravno da je njoj ta medijska pažnja dobro došla i u međuvremenu je dostigla status celebrityja, modela, a eto, bacila se ona i u filmske mode. Iako je Sofia jedna od onih djevojaka za kojima se muškarci okreću i sline, a majke mole bogove i vragove da njihove kćeri ne budu takve, Zlotowski nije ovoj tematici pristupila moralizatorski. Sofia nije prikazan kao lik kojeg treba osuđivati zbog životnog stila i stava kojeg bi mnogi prozvali neprikladnim i nemoralnim, već je ona prikazana kao djevojka koja zna što hoće i koja zna kako to zgrabiti, a ne zabrinjava se previše onime što ljudi o njoj misle. Nije ona jedna od onih stereotipnih silikonskih glupačica koje tipovi iskorištavaju, već će nam postati jasno da je to životni stil koji njoj potpuno odgovara i koji je sama odabrala. 

IMDB LINK 

Primjedbe