FREUD (2020,AUT) - 7/10


 

Nastavlja ova austrijska serija trend započet posljednjih godina u kojima su neke stvarne povijesne osobe iskorištene kao likovi za fiktivne priče smještene u neko povijesno razdoblje. Tako smo imali budalaštinu u kojoj je Abraham Lincoln bio lovac na vampire, a ako se dobro sjećam, bila je i neka imbecilna serija u kojoj je Leonardo da Vinci bio superjunak koji rješava sve probleme u renesansnoj Firenzi. Srećom pa slavni austrijski psihoanalitičar Sigmund Freud ovaj puta nije sveden baš na takvu karikaturu iako će se i on u ovoj osmodjelnoj seriji naći u središtu raskrinkavanja urote protiv austrougarskog cara. Mjesto radnje serije je Beč 1886. godine (iako je cijela serija snimljena u Češkoj), a Freud je mladi psihijatar koji se upravo vratio iz Pariza gdje je upoznao tajne hipnoze i ta tehnika iznimno ga je zainteresirala.

Nije to još Freud kojeg znamo, majstor psihoanalize, već je to nesigurni mladić koji je ovisan o kokainu i koji je ismijavan u znanstvenim i liječničkim krugovima jer nitko od njegovih kolega ne vjeruje u uspjeh liječenja psihičkih problema hipnozom. Njegov ugled je zbog sveg toga urušen, sa svojim prijateljem on uživa u zabavama s visokim društvom Beča, a ondje će upoznati i familiju mađarskih plemenitaša kojima očito tajne hipnoze nisu strane. Paralelno će Beč potresti i serija misterioznih ubojstava, a uz pomoć fragilne i nestabilne Fleur te traumatiziranog ratnog veterana, danas policajca, Alfreda Kissa, Freud će se upustiti u rasvjetljavanje tih misterija.

Naravno da će to vrlo brzo dovesti do nekih visokih političkih krugova u Beču, a serija je to u kojoj su autori na kraju sasvim solidno umiksali stvarne političko - povijesne okolnosti i fikciju. Imamo tu tako nezadovoljne Mađare koji su bijesni zbog svog položaja u dvojnom carstvu te je par mađarskog plemstva ovdje glavni urotnik protiv cara i carstva. Imamo tu i neke okultističke momente, a po temi, stilu i ugođaju "Freud" je pomalo na tragu nekih serija koje smo ranije imali prilike gledati poput solidnog američkog "Alienista" ili izvrsnog njemačkog "Babylon Berlin". No, ipak bitno slabiji iako se i "Freud" prvenstveno ističe sjajnim produkcijskim dizajnom i scenografijom, kao i finom fotografijom, a Prag je tu i više nego dobro "odglumio" Beč kasnog 19. stoljeća. Ipak, nije to bilo na razini onih vrhunskih serija, no oni koji vole mračne i mistične serije smještene u zanimljivo povijesno razdoblje, sasvim sigurno s "Freudom" neće puno promašiti. 

IMDB LINK 

Primjedbe