I'M YOUR WOMAN (2020,SAD) - 7,5/10


 

Mlada američka glumica Rachel Brosnahan proslavila se nedavno ulogom u seriji "The Marvelous Mrs. Maisel" za koju je već dobila dva Zlatna globusa i Primetime Emmy i naravno da nismo trebali dugo čekati da je vidimo u glavnoj ulozi i u nekom filmu. I to jako dobrom filmu, neo-noirovskoj krimi drami smještenoj u Ameriku sedamdesetih godina u kojoj je Brosnahan supruga kriminalca koja će se naći u smrtnoj opasnosti. U početku je Jean tipična filmska žena gangstera koja puno ne pita svog muža i trudi se što manje znati o njegovim poslovima. Ne zamara se previše ona otkud lijepa kuća i pare dok je sve dobro išlo, a već u startu će "I'm Your Woman" krenuti pomalo čudno, čak i bizarno.

U jednom trenutku njen muž Eddie pojavit će se na vratima s bebom koju je donio i od sada je to njihovo dijete. Očito sami nisu mogli imati djece, a s obzirom da je Eddie kriminalac koji je neko vrijeme bio u zatvoru, baš i nisu oni bili izgledni kandidati za posvajanje pa je očito on svojim nekonvencionalnim metodama nekako uspio doći do djeteta. Već koju noć kasnije Jean će probuditi jedan od Eddiejevih kompanjona, spakirati nju i dijete te im reći da su od sada u bijegu, a u tome bi im trebao misteriozni tip po imenu Cal koji je obećao pomoći. Žena koja je bila potpuno ovisna o mužu, sada će se morati početi snalaziti sama pošto je Eddie nestao, a valjda svi kriminalci traže i njega, ali i nju pretpostavljajući da bi ona mogla znati gdje se on skriva.

Iako Jean nema iskustva u takvim situacijama, neiskusna, ali inteligentna i očito snalažljiva mlada žena vrlo brzo morat će naučiti živjeti u okolnostima da je stalno u bijegu. Morat će nekako izoštriti svoje nagone za preživljavanje i to dok se brine za bebu na koju se još navikava i dok je proganjaju ubojice željne odgovora na pitanje i osvete. Žene gangstera obično su u filmovima bile nekako u drugom planu, no režiserka Julia Hart (Stargirl, Fast Color, Miss Stevens) koja je scenarij napisala s mužem Jordanom Horowitzem (do sada najpoznatiji kao producent Chazelleovog "La La Landa"), snimila je uvjerljivu, uzbudljivu, pametnu, suptilnu, sofisticiranu, misterioznu i pomalo subverzivnu krimi dramu. Djeluje sve tu i više nego realistično, okruženje je tu zaista upečatljivo i sedamdesete su fino dočarane, a glumačka ekipa predvođena Brosnahan je na visini zadatka. 

IMDB LINK 

Primjedbe