SAVAGE (2019,NZL) - 7/10


Društvo nas je potpuno izdalo, red je da i mi njemu vratimo istom mjerom. Reći će jedan drugome osnivači novozelandske bande "Savages", bijelac Danny koji će u međuvremenu postati postati Damage (Jake Ryan) i Maor Moses (John Tui). "Savage" se na kraju pokazao podjednako koliko autentična krimi drama snimljena djelomično prema stvarnim ljudima i novozelandskim uličnim bandama koje su bile iznimno aktivne, toliko i karakterna studija o čovjeku koji ne zna za ništa drugo osim za nasilje i čovjeku rastrganom između vjernosti bandi i želje za obitelji koja mu je davno okrenula leđa. Dannyja odnosno Damage u uvodnoj sceni koja se odvija 1989. godine upoznajemo kao zastrašujućeg tipa. Grmalja istetoviranog po cijelom licu koji čekićem lomi kosti tipovima koji bandi duguju novac.

No, već u toj uvodnoj epizodi kao da se počinje činiti da je Damageu nekako dosta takvog života i da bi on možda krenuo dalje. Ali kako jer život u bandi, s bandom i za bandu nasilnika i kriminalaca jedino je što poznaje, a potom kroz epizode 1965. godine kad je kao dječak završio u popravnom domu gdje je bio brutalno zlostavljan i 1972. kad su on i Moses s kojim se upoznao u domu osnovao bandu, shvaćamo tko je zapravo ovaj čovjek. Iako na trenutke debitantski dugometražni film mladog Novozelanđanina Sama Kellyja ispada iz okvira realizma i upada u manirističke situacije tipične za slične krimi drame, uspijeva on nekako "Savage" držati pod kontrolim i izvući ga do kraja. Gotovo nemoguće je ne povući paralele između lika Dannyja / Damagea i Handa Russella Crowea iz podjednako nasilnog kultnog australskog "Romper Stompera".

I Damage je podjednako bijesan tip, ogorčen, divlji, nasilan. Naizgled potpuni nihilist, destruktivac koji se na taj apsurdni način odlučio pobuniti protiv društva koje ga je izdalo. No, za razliku od Handa, Damage kao da je s vremenom počeo zaboravljati koji su to razlozi zašto je osnovao ovakvu nasilnu bandu te da je i dalje Savage samo nekako po inerciji i da traži način kako se izvući. No, je li to uopće moguće? Možda će i zato Damage pod svoje uzeti mladog "pripravnika" u bandi koji će ga podsjetiti na njega u mladosti kada je još i imao nekakvog izbora, zbog čega će ovaj društveni izopćenik početi polako shvaćati da se podsvjesno i sam počinje izopćavati od bande u kojoj je praktički proveo cijeli život.

IMDB LINK 

Primjedbe