SELFIE (2019,ITA) - 7/10


 

Talijanski dokumentarist Agostino Ferrente zaputio se u problematičnu napuljsku četvrt Traiano nakon što se saznalo da je ondje policija pod sumnjivim okolnostima ustrijelila 17-godišnjaka. Pronašao je Ferrente ondje dva 16-godišnjaka i najbolja prijatelja, dao im smartphone i potpunu slobodu te na kraju umijesio dokumentarac koji je bio nominiran za europski doks godine, a naravno da je izabran i za najbolji talijanski dokumentarac. Bio je "Selfie" stilski i tehnički posve originalan film jer kao što mu samo ime kaže, cijeli je film snimljen u selfie modu, a dva lokalna mladića, Alessandro i Pietro na kraju kao da će se potpuno uživjeti u dane im uloge te nam otkriti brojne tajne ovog kvarta.

Mršavi i sitni Alessandro radi kao konobar, dok valjda dupno krupniji, 120 kg teški Pietro nema posla iako bi želio biti brijač. Vrlo brzo ćemo shvatiti da u ovom kvartu gotovo da ne postoji netko tko nije izgubio nekog člana obitelji pa su tako Pietru nedavno ubijena čak tri rođaka što je i bio okidač za njegovo prejedanje. Obojica su oni bili prijatelji sa 17-godišnjim Davideom, koji se jedne noći vozio na svom mopedu, kada ga je policija zamijenila za nekog kriminalca i ustrijelila. Ferrente je sa "Selfiem" pokušao istražiti kako uopće diše ova četvrt nakon takvog stravičnog događaja i kako izgleda život mladih u Traianu. Vrlo brzo postat će nam jasno kakav je to kvart u kojem klinci po ponašanju i pogledima na život neodoljivo podsjećaju na svoje vršnjake iz sličnih američkih predgrađa u kojima je također kriminal praktički jedini način.

Kriminal je svuda oko njih, praktički svi Pietrovi i Alessandrovi vršnjaci su (barem) sitni kriminalci, a trude se ova dva simpatična mladića svoj kvart i svoj živor prikazati što objektivnije. U jednoj sceni čak će snimati i (naravno zamaskiranog) dilera koji opisuje kako izgleda njegov život, a on u jednom trenutku kaže mi u predgrađu živimo kao štakori. I njemu je jasno da je to bijedan život, no drugog izbora očito nije bilo. Fino je Ferrente iz mora snimki iz svakodnevnog života ova dva klinca uspio namontirati i režirati dinamičan, uzbudljiv, povremeno i duhovit, ali ponajviše problematizirajući dokumentarac. 

IMDB LINK 

Primjedbe