SERIE NOIRE (1979,FRA) - 7/10


 

Alain Corneau bio je francuski filmaš koji je počeo kao asistent velikog Coste Gavrasa, a od početka sedamdesetih pa sve do smrti 2010. godine režirao je dvadesetak filmova. Izvan Francuske Corneau možda i nije imao neki status, no zato je u Francuskoj šest puta bio nominiran za nagradu Cesar, a jednom je izabran za najboljeg francuskog režisera godine. Prvu nominaciju za najvažniju francusku filmsku nagradu Corneau je dohvatio za adaptirani scenarij za ovu krimi dramu snimljenu pod utjecajem novog Hollywooda, ponajviše filmova koje je sedamdesetih snimao Martin Scorsese. Kao predložak mu je poslužio roman "A Hell of a Woman" Amerikanca Jima Thompsona, a naziv filma "Serie noire" francuski je izraz za lošu sreću.

S lošom srećom ili serijom potpuno pogrešnih odluka susrest će se glavni junak ovog krimića, trgovački putnik i muljator Franck Poupart (Patrick Dewaere). Ta serija će krenuti nakon susreta s maloljetnom prostitutkom koja će ga nagovoriti da opljačkaju njezinu bogatu tetku. U međuvremenu će ga napustiti i žena, a neko vrijeme završit će u zatvoru zbog prijevare. Postat će cijela ova priča vrlo brzo još mračnija jer će ubrzo zaredati i ubojstva, a dok će se mrtvi nizati, Franck će se sve dublje zakopavati i njegova situacija postajat će sve gora i gora. Ne mogu reći da me ovaj francuski krimić posebno impresionirao, možda i zato što mi glavni lik od početka nikako nije sjeo, no Corneau je inzistirao da glavnu ulogu mora odigrati baš Dewaere i po cijenu odustajanja od filma.

I ranije se Dewaere istaknuo ulogama pomalo psihotičnih i neurotičnih tipova, a bila mu je to i jedna od posljednjih uloga pošto si je 1982. godine oduzeo život sa 35 godina. Bio je "Serie noire" jedan od onih mračnih krimića, a bez obzira što mi je njegova pomalo nepredvidiva i intenzivna performansa bila pomalo iritantna i naporna, upravo Dewaereova izvedba drži ovu tešku i realističnu priču. Na kraju se Dewaere toliko uživio u ulogu i postao je opsjednut ulogom Francka da je i u stvarnom životu zaista počeo krasti pa je tako iz jednog pariškog dućana ukrao sivi baloner jer je bio uvjeren da je taj odjevni predmet savršen za karakter njegovog lika. Ima "Serie noire" i gotovo sve elemente klasičnog film-noira, od femme-fatale koja će potpuno zaluditi glavnog lika, do izdaja i prijevara, problematičnih karaktera na rubu morala, a tu je naravno i veliki novac kao konačna nagrada. Ili kazna. 

IMDB LINK 

Primjedbe