SWOON (2019,ŠVE) - 6,5/10


 

Bila je ova raskošna romantična drama smještena u početak četrdesetih godina prošlog stoljeća prava vizualna poslastica, a dvojac Mans Marlind i Björn Stein kao da je uzore za "Swoon" ili "Zanesene" pronašao u raskošnim produkcijama svog australskog kolege Bazza Luhrmanna poput "Moulin Rougea". Tako i ovdje imamo neke poznate pjesme izvođača kao što su Abba ili Frank Sinatra u nekim novim aranžmanima, prilagođenim razdoblju u kojem se odvija priča ovog filma. Ne zamaraju se previše Marlind i Stein što njihov film možda i djeluje kičasto, pretjerano, blještavo, šareno, čak i pomalo bajkovito, no ovaj puta ta pretjeranost pokazala se čak kao najjači adut ovog na kraju sasvim solidnog i simpatičnog, pravog feel - good filma koji bi se u najkraćim crtama moglo opisati i kao varijaciju na temu Romea i Julije.

Romeo i Julija ovdje su John (Albim Grenholm) i Ninni (manekenka Frida Gustavsson, koja se u posljednje vrijeme ozbiljnije posvetila filmu), koji su odrasli u dvjema rivalskim obiteljima. Lindgreni i Nilssoni već generacijama imaju zabavne parkove jedan odmah preko puta drugoga na otoku Djurgarden u Stockholmu i već godinama oni se trude ne samo kako će profitirati, već i kako će napakostiti jedni drugima. I dok Nilssonima u posljednje vrijeme ide jako dobro, Lindgreni su u ozbiljnim financijskim problemima, a izgleda da im jedino može pomoći njemački dezerter i inženjer koji projektira vlak smrti kojim bi ovi trebali ponovno privući publiku. John i Ninni poznavali su se još kao djeca, no svaki je iz svojih razloga potom otišao na svoju stranu, a kada se susretnu ponovno 1940. godine, bit će to jedna od onih filmskih ljubavi možda ne na prvi, ali na drugi pogled.

Naravno da neće to ići baš tako lako jer oboje imaju neke svoje tajne i neke svoje probleme, a i svi i sve oko njih kao da će se urotiti i udružiti snage da njihova ljubav ne uspije. S obzirom da se radnja odvija u vrijeme II svjetskog rata, bez obzira što je Švedska bila neutralna, ljudi su bili svjesni što se događa oko njih, pa će i ratna zbivanja u susjedstu odigrati ovdje relativno važnu ulogu. Zaista je "Swoon" film snimljen s puno stila, šarma i razigranosti, s vrhunskim produkcijskim dizajnom i scenom, čak pomalo u duhu starog Hollywooda kad su se snimali takvi pomalo bajkoviti filmovi. Iako u pravilu od ovakvih pomalo sladunjavih lalalandovskih filmova imam opstipacijske probleme, ova švedska romantična drama bila je sasvim solidna i dopadljiva.

IMDB LINK 

Primjedbe