SYNCHRONIC (2019,SAD) - 7/10


 

Američki indie dvojac Justin Benson - Aaron Moorhead za ovu kombinaciju SF-a, trilera, drame, čak i horora dobili su do sada najveći budžet, čak su za glavne uloge uspjeli angažirati dva relativno poznata glumca (Anthony Mackie i Jamie Dornan), a rezultat toga je još jedan potpuno neobičan i intrigantan film. I što je najvažnije od svega, dobar film. "Synchronic" je jedan od onih filmova prepunih iznenađenja o kojem je možda najbolje znati što manje tako da ću pokušati otkriti što je moguće manje radnje. I u prethodnim filmovima scenarist Benson i redatelj Moorhead (Resolution, Spring, The Endless) pokazali su se kao majstori high-concept priča prožetih kvantnom fizikom, nekim zanimljivim teorijama i idejama koje su fino balansirali među više žanrova. I "Synchronic" je pomalo na istom tragu, a iako je bilo tu segmenata koji baš i nisu bili posebno upečatljivi (prvenstveno neuvjerljiva i nevjerojatno diletantska gluma praktički svih osim glavnog dvojca), ovo je jedan od filmova sa izvrsnom idejom.

I što je najbolje od svega, Benson i Moorhead zna što žele s tom idejom i kako je realizirati i posložiti u film s glavom i repom i definitino "Synchronic" ima puno više pluseva, nego minusa. Mackie i Dornan su Steve i Dennis, dva najbolja prijatelja od mladosti koji rade u tandemu u kolima hitne pomoći u New Orleansu. I dok je Dennis obiteljski čovjek s bebom i kćeri tinejdžericom, Steve i dalje kao momak živi, kupi komade i noćari po klubovima, a život će mu se promijeniti kad sazna da mu je ostalo još samo šest tjedana života jer mu je dijagnosticiran tumor na mozgu. Paralelno s tim, njih dvojica će na terenu početi pronalaziti mrtve mlade ljude koji su stradali pod nevjerojatno čudnim okolnostima. Već u uvodnoj sceni filma postat će nam jasno da je na ulice stigla nova dizajnerska droga koja se naziva Synchronic i koja doslovno onoga koji je uzme vodi u drugu dimenziju odnosno u drugo vremensko razdoblje.

Kad Steve otkrije da su sve te smrti i nestanci povezani upravo sa Synchronicom, on će pokušati pronaći odakle ta droga potječe i gdje se može pronaći, a ta istraga će ga odvesti na neka posve iznenađujuća mjesta. Bila je ovo jedna od onih baš stimulativnih priča i intrigantan Science Fiction za koji su Benson i Moorhead još jednom dobro obradili temu kojom se bave. Ne djeluje to uopće površno ili plitko i tek naizgled je ovo jedan od onih tipičnih buddy - buddy filmova kakvih smo se mogli nagledati. Baš kao i u prethodnim filmova i ovo je jedan od filmova u kojima su ideje važnije od spektakularnih scena i još jedan dokaz da za snimanje kvalitetnog filma pa makar to bio i ovako zahtjevan SF nije potrebno brdo novca. 

IMDB LINK 

Primjedbe