THE LITTLE THINGS (2021,SAD) - 8/10

 


John Lee Hancock navodno je scenarij za ovaj pomalo staromodni triler napisao još 1993. godine, a režirati ga je trebao Steven Spielberg, no odustao je od toga jer mu se priča činila premračnom. Doduše, izbacio je iste godine Spielberg i "Jurski Park" i "Schindlerovu listu", a iste je godine Clint Eastwood po Hancockovom scenariju snimio legendarni "Savršeni svijet". Bio je to zapravo i prvi uspjeh za ovog scenarista koji se kasnije prometnuo i u režisera (The Alamo, Blind Side, The Founder, The Highwayman), no očito se ova priča morala kiseliti gotovo tri desetljeća da bi konačno bila pretvorena u film. I zaista "The Little Things" djeluje pomalo kao filmovi koji su se snimali devedesetih, posebno što je u glavnoj ulozi Denzel Washington, glumac koji je u tom razdoblju redovito glumio u sličnim filmovima. No, to što "The Little Things", mračna neonoirovska priča djeluje pomalo staromodno i što pomalo podsjeća na filmove kao što su "Zodiac", "Seven" ili "Insomnia", čak i na seriju "True Detective", ne mora nužno značiti loše.

Štoviše, pokazao se "The Little Things" baš kao jedan od onih filmova kakve volim, mračna priča o serijskom ubojici smještena u 1990. godinu. Lako moguće da je Hancock svoju priču zamislio prema slučaju The Night Stalkera, serijskog ubojice koji je haračio područjem Los Angelesa sredinom osamdesetih, a nakon pet godina u LA će se vratiti glavni lik filma Joe Deacon (Washington). On je nekadašnji detektiv iz Los Angelesa koji je u međuvremenu završio kao zamjenik šerifa u susjednom provincijskom okrugu, a ubrzo ćemo saznati da je iz LA doslovno potjeran nakon što je izgorio jer nije mogao riješiti slučaj brutalnog serijskog ubojice. Tada mu se i raspao brak, jedva je preživio infarkt, a iako već godinama on živi u zabiti, taj slučaj i dalje mu je opsesija.

Karte će se poklopiti da će se Deacon u LA slučajno nakratko vratiti točno u trenutku kad serijski ubojica opet terorizira grad. Sve tu jako podsjeća na slučajeve otprije pet godina, a istragu vodi mladi detektiv Jim Baxter (Rami Malek) koji je došao na njegovo mjesto. Naravno da Deaconu vrag neće dati mira i on će sa svojim nasljednikom krenuti u istragu brutalnih zločina, a neće trebati proći puno vremena da bi pronašli glavnog sumnjivca. Albert Spama (Jared Leto kojem su se valjda omilile uloge grotesknih negativaca) valjda je najljigaviji tip u Los Angelesu, a pretvorit će se ova priča ubrzo u igru mačaka i miša između detektiva i sumnjivca koji prema svim pokazateljima odgovara profilu tipa kojeg traže.

Iako priča možda na prvu i djeluje već stotinu puta viđeno, uspio je Hancock u ovaj tipični žanrovski film ubaciti nešto svježine i očekuje nas ovdje dosta iznenađenja i preokreta. Bez obzira što su usporedbe s nekim najpoznatijim filmovima (koje sam ranije naveo) ovog žanra neminovne, definitivno "The Little Things" nije bio čisto prepisivanje, a baš kao i u "True Detective", sama istraga ovdje je podjednako važna s onime što ovakvi slučajevi i očaj zbog nemogućnosti da se riješi slučaj, čine na psihu detektiva. I Denzelov Deacon ovdje je ruina od čovjeka koja se ne može pomiriti s prošlošću i koji si ne može oprostiti ono što je učinio (naravno da ćemo saznati o čemu se radi) i zbog čega je jednostavno morao nestati, a kad se ponovno pojavi serijski ubojica, on će to vidjeti kao priliku za iskupljenje.

Ako ga sada uspije uhvatiti, uspjet će se iskupiti za sve loše što je nekoć napravio, njegovo je razmišljanje, a istovremeno u kolegi Baxteru kao da vidi mlađeg sebe i kao da mu je potpuno jasno što bi se s njim moglo dogoditi. Fino je Hanckok tu paralelno uspio izgraditi misteriozan i intrigantan ugođaj, a iako se priča tu razvija pomalo sporo, nije tu nedostajalo uzbuđenja. I dok je Denzel standardno dobar, pravo iznenađenje je bio Jared Leto koji u zadnje vrijeme kao da se specijalizirao za uloge grotesknih negativaca. Očito je odavno on odlučio odbaciti imidž lepog dečka koji ga je pratio dobar dio karijere, a s ispijenim licem, luđačkim pogledom, dugom masnom kosom i hodom kao da se usrao, on ovdje zaista i djeluje kao netko tko bi mogao biti odgovoran za sve te brutalne zločine. Naravno da je njegov nastup i ovaj put prenaglašen, ali ovdje mi to čak nije smetalo, a kad je u pitanju klasični policija - ubojica triler, "The Little Things" je možda i najbolji uradak koji smo mogli gledati u zadnje vrijeme. 

IMDB LINK 

Primjedbe