THE MINIONS OF MIDAS (2020,ŠPA) - 7,5/10



 

Victor Genoves (Luis Tosar) upravo je u nasljeđe dobio poslovno carstvo koje mu je oporučno ostavio stari vlasnik. Nitko nije očekivao da će sve to pripasti baš njemu, a važan dio poslovnog carstva su i najtiražnije dnevne novine u Španjolskoj kojima Genoves pokušava vratiti staru slavu. Iako je cijela uprava uvjerena da su novine uteg za cijeli konzorcij, Genoves želi ostaviti novine na životu iako mu zaista donose samo gubitke. Kad mlada novinarka Monica Baez dođe do priče koja u nezgodnu situaciju stavlja najpoznatiju španjolsku banku, Genoves će inzistirati da se priča ipak objavi, a paralelno s tim, njega će početi iznuđivati tajna organizacija koja se predstavlja "Minions of Midas.

Ukoliko im on u određenom roku ne uplati 50 milijuna eura, oni će početi nasumično ubijati ljude po Španjolskoj. Naizgled socijalno osjetljivi poslovnjak, kojeg ne zanima isključivo profit već i društveni utjecaj zbog čega ga nazivaju i liberalnim komunistom, odbit će ucjene misteriozne organizacije. No, kada se zaista počnu nizati leševi, Genoves će shvatiti da se ovi ne šale te će u slučaj uključiti policiju. I događa se sve to za vrijeme kad su u Španjolskoj krenuli nasilni prosvjedi, kada su ulice prava bojna polja između policije i vojske s jedne te prosvjednika s druge strane. I krenula je zaista ova serija koju potpisuje poznati španjolski scenarist Mateo Gil zaista izvanredno, no nakon nekog vremena počela se ipak malo razvodnjavati.

Gil je do sada bio najpoznatiji kao scenaristički suradnik poznatog španjolskog režisera Alejandra Amenabara (Tesis, Abre los ojos, Mar adentro, Agora), a u međuvremenu se i on prihvatio režije pa je sam i režirao svih šest epizoda ove mini-serije. I tematika je tu zaista aktualna i uzbudljiva, a Gil i njegov ko-scenarist Miguel Barros cijelu su priču osmislili prema istoimenoj kratkoj priči Jacka Londona iz 1901. godine, koja im je poslužila kao motiv. Je li bogatstvo i vlasništvo ono najvažnije za čovjeka i može li ono nadomjestiti sve ostalo, glavno je pitanje kojim se bave Gil i Barros u ovoj političko - trilerskoj seriji, a ako se već ne možeš boriti protiv zla, treba li se ponašati kao da ono ne postoji? Ili mu se možda pokoriti, pridružiti, poći linijom manjeg otpora i porušiti sve svoje ideale i vjerovanja kako bi spasio ne samo neke nepoznate ljude, već i samog sebe?

Naći se glavni junak ove serije u velikim moralnim dilemama i to ne samo kako odgovoriti na iznude ove očito moćne organizacije, već i na koji način posložiti poslovno carstvo kojem je na čelu. Fino Gil i Barros ovdje problematiziraju situaciju s današnjim konceptom liberalnog kapitalizma i redistribucije bogatstva koje se uglavnom nalazi u rukama uskog broja ljudi. Je li zaista važnije nečije osobno bogatstvo i bi li se netko popout Genovesa, njega bio spreman odreći kako bi spasio ljude koje u životu nikada nije upoznao i koji mu ne znače ništa. Fino je Gil ovdje razvijao priču koja se gradi polako, a glavni lik, koji će se u međuvremenu spetljati s mladom novinarkom i svojoj zaposlenicom (još moralnih dilema!), u početku će misliti da može spasiti i jedno i drugo - svoje bogatstvo i živote. No, vrlo brzo će shvatiti da to baš i ne ide tako lako. 

IMDB LINK 

Primjedbe