VIENA AND THE FANTOMES (2020,SAD) - 5/10


 

Bio je ovo još jedan u nizu filmova od kojeg sam očekivao nešto više i nisam želio vjerovati bijednoj ocjeni na IMDB-u (u trenutku dok ovo pišem je 4.1), no ponekad je masovni ukus publike zaista u pravu. Bio je ovo film koji potpisuje Meksikanca Gerardo Naranjo, koji je još 2011. godine skrenuo pažnju na sebe filmom Miss Bala (mislim da je nedavno snimljen i američki remake), a u međuvremenu je preskočio Trumpov zid, stigao u Ameriku i snimao pojedine epizode nekih poznatih serija kao što su "Narcos" ili "Walking Dead". Od "Miss Bale" na sljedeći Naranjov cjelovečenji film moralo se čekati punih devet godina, a odlučio je on nastaviti s još jednom dramom kojoj je je u središtu pažnje jedna djevojka.

Za razliku od Laure iz "Miss Bale" koja se prijavila na izbor za Miss Tijuane pa potom svjedočila kartelskim smaknućima, Viena (Dakota Fanning) je obožavateljica fiktivnog benda "Fantomes" koji se upravo nalazi na američkoj turneji. Riječ je o nekakvom pretencioznom post-punk emo kurac palac bendu koji putuje po unutrašnjosti Amerike u nekakvim autobusima i kamperima, nemaju prebite pare, nastupaju u zadružnim domovima pred 15 ljudi. No, svejedno imaju oni uz sebe i nekoliko groupie djevojaka, a jedna od njih postat će i Viena. Naravno da dug period na cesti dovodi do napetosti između članova benda i ostatkom karavane, tu su neizostavne droge i alkohol, a i Viena će se naći između dvojice momaka.

Naravno, ne doslovno jer ipak nije ovo neki hardcore pornić, već će ona voziti paralelni slalom između jednog od tehničara benda i jednog člana benda. Upustit će se ona u vezu s dvojicom potpuno različitih tipova, a vrijeme provedeno na putu i u ovom ljubavnom trokutu, testirat će sve ono što je do tada mislila o sebi i svom životu. Bio je "Viena and the Fantomes" jedan od onih modernističkih, arty, stiliziranih filmova, romantična drama s dosta površnim likovima koja je zaista bila potpuno isprazna, dosadna i ne pretjerano zanimljiva. Čak ni solidna glumačka postava u kojoj imamo i Caleba Landryja Jonesa, Zoe Kravitz, Evan Rachel Wood i Johna Bertnhala nije uspjela ovdje spasiti situaciju. 

IMDB LINK 

Primjedbe