MARIANNE AND LEONARD: WORDS OF LOVE (2019,GBR) - 7/10


 

U jesen 1960. tada još uvijek prilično nepoznati mladi kanadski pjesnik Leonard Cohen odlučio je doseliti na grčki otok Hydru. Za 1500 dolara koje je naslijedio od bake, kupio je tada 26-godišnji Coen kućicu na otočiću kraj Peloponeza, a na tom otoku već tada se počela okupljata kolonija mladih umjetnika iz Europe i Amerike. No, dolazak na Hydru za Cohena će biti sudbinski jer je ondje upoznao i Norvežanku Marianne Ihlen, s kojom je sljedećih godina bio u vezi, a bila je ona i njegova svojevrsna muza kojoj je posvetio neke od svojih najpoznatijih pjesama kao "So Long, Marianne" ili "Bird on the Wire". Dokumentarnu priču o ljubavi Leonarda i Marianne snimio je ugledni britanski dokumentarist Nick Broomfield koji je ujedno bio insajder jer je i sam dio života proveo na Hydri gdje je upoznao cijeli taj kružok, a Marianne mu je bila bliska prijateljica sve do njene smrti.

Zanimljivo je kako je i Cohen umro samo tri mjeseca nakon Marianne, a u ovom emotivnom i toplom dokumentarcu donosi nam Broomfield zanimljiv uvid u dinamiku njihovog odnosa. Spoznat ćemo uz ovaj dokumentarac koliko je Cohen zapravo bio nemiran duh koji je bio u vječnoj potrazi i čovjek koji kao da je stalno od nečega bježao, a jasno da život s takvom osobom nije mogao biti nimalo ugodan za Marianne. Imamo tu još uvijek brojne žive svjedoke vremena kao sugovornike i nije "Words of Love" ni izbliza klasični biografski, a ni glazbeni dokumentarac. Naravno da ćemo tu saznati i neke detalje iz Cohenovog života poput onih da je godinama bio na LSD-u, što, moram priznati, i nisam znao i što nikako ne bih povezao s mudrim djedicom kakvim ga pamtimo iz posljednjih godina.

No, nekako s vremenom kako se Cohen više počeo baviti glazbom, a stavio je književnost po strani, tako je počela rasti i njegova popularnost. Svima nam je poznato kako su izgledale lude šezdesete, potom i sedamdesete i u to se i Cohen u potpunosti uklopio. Uz vlastite snimke iz tog razdoblja, uspio je Broomfield pronaći i brojne snimke drugih ljudi snimljenih na Hydri tijekom šezdesetih ili sedamdesetih, ali i arhivskih snimki Cohenove karijere. Iako je i sam kasnije bio u vezi s Marianne koja se zapravo nikada nije oporavila od razlaza s Cohenom, Broomfield pokušava što objektivnije sagledati koliko je ona utjecala na njegovo stvaralaštvo. I pita se bi li možda i najpoznatiji moderni trubadur uopće bio ono što jest da nije upoznao Marianne. 

IMDB LINK 

Primjedbe