30 COINS / 30 MONEDAS (2020,ŠPA) - 7/10


 

Ime Španjolca Alexa de la Iglesie vjerojatno je dobro poznato svim ljubiteljima horora. Profilirao se u posljednjih tridesetak godina ovaj Bask kao autor koji fino kombinira horor s crnom komedijom o čemu najbolje svjedoče filmovi kao što su "El dia de la bestia" ili "The Last Circus", a za "30 novčića" bi se moglo reći da je bio i njegov najambiciozniji projekt. U ovu seriju koja je pravi mash-up svih žanrova od horora, fantazije pa do trilera, drame i crne komedije, uspio je Iglesia nabacati praktički sve teme kojima se bavio i u svojim prethodnim filmovima, a da opet do bude nekako originalno, zabavno, čak i duhovito. Moglo bi se ovu osmodjelnu seriju opisati i kao španjolski odgovor na "Da Vincijev Kod" Dana Browna s laganim primjesama "Devetih vrata" Romana Polanskog. Osjeti se kod De la Iglesie i njegovog stalnog scenarističkog suradnika Jorge Guerricaechevarrie odnosno Guerrice ovdje i snažan utjecaj H. P. Lovecrafta, a ponovno su tu u središtu pažnje katolička crkva i demoni iz najdubljih krugova pakla.

U središtu priče je svećenik Vergara (Eduard Fernandez), egzorcist koji je nekoć visoko kotirao u vatikanskim krugovima, no nakon što je jedan egzorcizam pošao krivo, on je završio u zatvoru. Kako bi pobjegao od problematične prošlosti, Vergara se odlučio skloniti kao župnik uspavanog provincijskog gradića Pedraze, no neće on dugo imati mira. Vrlo brzo u Pedrazi će se početi događati neke paranormalne pojave, a grad kao da će krenuti opsjedati neke zle sile. Krava će tako oteliti ljudsko dijete, zaredat će misteriozne smrti, ljudi će početi nestajati, a uz pomoć gradonačelnika Paca (Miguel Angel Silvestre) i veterinarke Elene (Megan Montaner), Vergara će krenuti u borbu ne samo za spašavanje tog mjesta, već i cijelog svijeta.

Ispostavit će se da je upravo on vlasnik jednog od 30 novčića koje je prema legendi Juda Iškariotski primio za izdaju Isusa Krista, a u crkvi postoji tajna organizacija koja se pokušava dokopati svih tih novčića kako bi zagospodarila svijetom. I dao si je Iglesia ovdje oduška i stvorio svoj tipični groteskni fantazmagorični svijet u kojem će se junaci boriti protiv svakakvih vidljivih i nevidljivih demona, a ponovno je on uspio stvoriti dopadljivi hibrid horora, drame i apsurdističke crne komedije po čemu je i ranije bio poznat. Nije ovo jedna od onih serija koje treba shvatiti ozbiljno, već se svijetu koji je u "30 novčića" stvorio Iglesia treba samo prepustiti i uživati u ludorijama koje su on i Guerrica osmislili. Naravno da ne nedostaje ovdje i parodiranja stvarnih prilika pa je tako Pedraza možda i najstereotipnije uspavano mjestašce kakvo smo ikada imali priliku vidjeti.

Gradić je to u kojem supruga smotanog i dobrodušnog gradonačelnika zapravo vodi glavnu riječ i njega je postavila kao najobičnijeg pijuna kako bi mogla voditi svoj biznis te je ona doslovno vlasnica gotovo cijelog mjesta. Sve ovdje doslovno intencijski vrišti od klišea i stereotipa i pretjerivanja jer filmske svećenike poput Vergare s mračnom prošlošću mogli smo vidjeti već bezbroj puta recimo. No, zato je on i boksač koji u sakristiji ima skriven arsenal oružja spreman za dan konačnog obračuna. Na cijelu ovu priču zapravo se može gledati i kao na groteskno parodiranje religijskog podžanra koji je stvorio Dan Brown sa svojim "Da Vincijevim kodom" i raznim teorijama koje su u trenucima čitanja knjige djelovale tako stvarno da bi čovjek u njih mogao povjerovati.

I Iglesia i Guerrica ovdje ubacuju neke slične teorije, no one su toliko blesave i otkačene da je jasno kako je to najobičnija i vrhunska zajebancija. Ne bih htio puno otkrivati, no opet tu imamo nevjerojatne teorije vezane uz crkvu i sjajno ovaj dvojac eksploatira brojne katoličke misterije. Bio je to standardni Iglesijin otkačeni i groteskni okultizam s puno crnog humora, pretjerivanja, akcije, čudovišta koja kao da su ispala iz Lovecraftovog imaginarija. Luda borba za spašavanje svijeta prepuna urnebesnih scena koje intencijski nerijetko prelaze granicu dobrog ukusa, a u ovu priču prepunu seksa, nasilja, demona i zavjera, uspjeli su zapakirati gotovo klasičnu priču o ljudskoj prirodi i tajnama koje samo čekaju da se otkriju.

IMDB LINK 

Primjedbe