DOGFIGHT (1991,SAD) - 7/10


 

Joaquina Phoenixa mnogi danas s razlogom smatraju jednim od najboljih američkih glumaca, no sve je izgledalo da će velikom zvijezdom postati njegov četiri godine stariji brat, River. Počeo se River još kao dijete pojavljivati na filmovima i na televiziji da bi već kao tinejdžer postao zvijezda, no sve je završilo na Noć vještica 1993. godine kada se predozirao i umro na ulici Los Angelesa. Tako je nesretno završila jedna potencijalno velika karijera, a s 23 godine uspio je Phoenix zabilježiti 25 uloga u filmovima i serijama (prema IMDB-u). Jedna od posljednjih uloga bila mu je u ovoj romantičnoj drami smještenoj u San Francisco u prvoj polovici šezdesetih godina koju je prema scenariju Boba Comforta režirala Nancy Savoca.

Većina radnje "Dogfighta" zbiva se u noći 21. studenog 1963. godine, samo nekoliko sati uoči atentata na predsjednika Kennedyja, kada je skupina američkih marinaca dobila slobodni dan uoči polaska za Vijetnam. Tek se počelo kuhati na istoku Azije i Amerikanci zapravo još nisu ni svjesni u što će se uvaljati, a društvo 19-godišnjih regruta, naivnih klinaca koji rat gledaju kao nešto romantično i vojsku kao nešto što će od njih stvoriti muškarce, imaju krajnje neobičan i okrutan način zabave. Četiri najbolja prijatelja, među kojima i Phoenixov Birdlace natječu se tko će u kratkom roku uspjeti pronaći ružniju, neugledniju i fizičko što neatraktivniju djevojku. To natjecanje tko će pronaći što ružniju pratnju nazivaju oni dogfight, a onaj koji uspije pronaći šampiona, zaslužuje nagradu.

I svi ti mladi vojnici raštrkat će se po gradu tražeći kandidate za dogfight, a nakon niza odbijanaca, zgodni, ali sirovi i pomalo tupi marinac pronaći će sramežljivu i povučenu konobaricu Rose (Lily Taylor). I nije ona nešto spektakularno ružna, više je sramežljiva, neobična, naivna idealistica koja će povjerovati u poštene i časne namjere svog udvarača, no vrlo brzo shvatit će da je samo dio okrutne igre bahatih mladića. Iako će je u posljednji tren pokušati odgovoriti od odlaska na zabavu jer kao da je počeo shvaćati da mu se Rose sviđa, ona će završiti ondje, a Birdlaceu će potom ostati tek nekoliko sati da se iskupi nesretnoj djevojci i pokaže joj da se u sirovoj, bezobzirnoj i pokvarenoj ljušturi ipak skriva mladić s osjećajima i koji nešto vrijedi.

IMDB LINK 

Primjedbe