MARKETA LAZAROVA (1967,ČSL) - 10/10




 

Ova mračna povijesna drama koja nas vodi na prostor današnje Češke u ranom srednjem vijeku izabrana je za najbolji češki film svih vremena. Kad zemlja koja je u posljednjih šezdesetak godina imala toliko vrsnih autora i toliko sjajnih filmova, izabere neki film za najbolji, to onda zaista mora biti nešto posebno, a bila je "Marketa Lazarova" i vrhunac opusa Františeka Vlačila. Vrlo brzo nakon što je snimio "Marketu Lazarovu" Vlačil je potonuo u kronični alkoholizam iz kojeg se nije uspio iščupati do kraja života i kasniji filmovi nisu mu bili ni približno tako dobri. No, očito je Vlačil u trenucima snimanja ovog filma uspio postići ono stanje opijenosti koje je uspjelo produbiti njegovu viziju (bio je uvjeren da mu alkohol pomaže u radu i da uz njega dobiva vizije) te je snimio jedan od najutjecajnijih i najvažnijih povijesnih filmova svih vremena.

Sam je Vlačil napisao scenarij prema istoimenom povijesnom romanu Vladislava Vančure, a priču je smjestio u srednjovjekovnu Češku u vrijeme kada se kršćanstvo tek počelo probijati na prostore kojima je i dalje vladao poganizam i drevne religije. Konflikt između kršćanstva i poganstva te lokalnih klanova i njemačkog plemstva središnja je tema ove pomalo nadrealističke, a opet naturalističke povijesne drame s nevjerojatnom poetikom. Vizualno "Marketa Lazarova" djeluje savršeno uz zaista nadahnutu i inovativnu Vlačilovu režiju, a ovaj je film poslužio kao inspiracija brojnim kasnijim autorima te se puno iz ovog filma može pronaći u gotovo svim povijesnim filmovima snimanim sljedeća dva desetljeća.

"Marketa Lazarova" je zaista okrutna i mračna, ali i nevjerojatno poetična povijesna drama o sukobu dvaju rivalskih klanova u Češkoj koji zapravo predstavljaju sukob kršćanstva i poganštine, ljudske naravi i prirode te ljubavi i nasilja. I nije ovo klasična povijesna drama u kojoj je Vlačil striktno pazio na faktografske detalje jer vrijeme ranog srednjoj vijeka na tim prostorima ionako je prilično mutno, posebno vremena kad se kršćanstvo tek počelo probijati ondje. Tako bi se "Marketu Lazarovu" najbolje moglo opisati i kao Vlačilovu mračnu viziju jednog vremena i prostora te je on pokušao rekreirati mentalitet ljudi i izgled prostora davnog razdoblja na način koji je on zamislio.

Načelno je ovdje u središtu pažnje sukob dvaju zavađenih klanova iz Češke. Dok Kozlik i njegov klan i dalje naginje poganstvu te barbarskim navadama i pljačkaju sve što im se nađe na putu, Lazarov klan već je prešao na kršćanstvo te je on svoju kćer djevicu Marketu obećao zarediti. Ova dva klana stalno su u konfliktu i nadmeću se za prevlast, a nakon što Kozlikovi sinovi Adam i Mikolaš napadnu karavanu s biskupom, otet će njegovog sina i uzeti ga kao taoca. Trvenja i sukobi između dva klana će eskalirati kada Mikolaš otme Lazarovu kćer Marketu i siluje je, a potom je uzme u zaštitu od svog oca. Sve to događa se kada plemstvo kreće u osvetnički pohod protiv Kozlikovih s ciljem oslobađanja biskupovog sina koji je u zatočeništvu gdje se upustio u vezu s Kozlikovom kćeri Aleksandrom.

Bio je to i najskuplji film tog vremena snimljen u Čehoslovačkoj, a snimanje je potrajalo čak tri godine pošto se dobar dio radnje zbiva za vrijeme ekstremne zime i područje je moralo biti pokriveno dubokim snijegom. Djeluje sve to mistično i magično, a sjajna je i crno - bijela fotografija te često široki kadrovi koji su obuhvaćali veliki prostor i daju dodatnu dubinu cijeloj ovoj priči. Iako je sama Marketa Lazarova ovdje zapravo sporedni lik, ona je ovdje ujedno i simbol, a uz konflikte i borbe među klanovima od kojih jedan podržava kralja dok bi drugi krenuo u pobunu protiv njega, vidjet ćemo ovdje i tipične konflikte i obračune unutar obitelji zbog borbe za prevlast. Sjajno je Vlačili prikazao svu tu prljavštinu i okrutnost tog vremena, a iako su i Kozlik i Lazar zapravo feudalni vladari i plemstvo, oni (posebno Kozlik) djeluju kao najobičniji divljaci.

Ujedno je to i film o slabostima i snazi u ljudima jer dok je Lazar pomalo lešinarski tip, kalkulant i kukavica koji se zbog vlastite sigurnosti odlučuje prikloniti moćnijima, Kozlik i njegovi sinovi kao da simboliziraju moć, hrabrost, neustrašivost. Ali i nevjerojatnu okrutnost jer sve što oni žele oni to i uzimaju silom i mačem, a rijetko tko je taj srednjovjekovni mentalni sklop uspio tako vjerno i uvjerljivo prenijeti na ekran kao što je to pošlo za rukom Vlačilu u ovom filmu. "Marketa Lazarova" je jedan od onih besprijekornih filmova, remek-djelo za sva vremena koje je i desetljećima kasnije poslužilo kao inspiracija za brojne filmaše (u nekim trenucima mi se učinilo kao i da su Boormanov "Excallibur" i Miliusov "Conan the Barbarian" posudili nešto odavde). Uz "Andrej Rubljev" Andreja Tarkovskog, ovo je možda i najbolji europski povijesni film koji se bavi srednjovjekovljem središnje i istočne Europe, a iako su oba filma snimljena gotovo istovremeno i imaju određenih stilskih i vizualnih sličnosti i poveznica, oba filma su posebni i posve originalni. 

IMDB LINK 

Primjedbe