PUSH (2019,ŠVE-KAN) - 8/10


 

Švedski dokumentarist Fredrik Gertten (Becoming Zlatan) u društvu UN-ove posebne izvjestiteljice za stanovanje Leilani Farha krenuo je na put oko svijeta kako bi nam pokazao probleme stanovanja. Od Kanade preko Čilea, Švedske, Londona pa do Milana, u "Push" saznajemo podstanarske muke i suočavamo se s problemom sve veće cijene stanovanja. I dok na našim podnebljima i dalje velika većina nas živi u vlastitim nekretninama i ima svoj stan ili kuću (ma koliko nas pokušavali uvjeriti da je to nešto loše), na zapadu je cjeloživotno podstanarstvo nekako normalno stanje stvari. Svi oni koji su preselili u inozemstvo vjerojatno znaju da je stanarina najveća stavka u njihovim rashodima.

Saznajemo tako u ovom filmu da su recimo u Torontu cijene stanova u 30 godina porasle za 425 posto, dok su istovremeno prihodi građana u tom razdoblju prosječno narasli za 133 posto. Priča je ovo o stanovima i zgradama koji sve više posljednjih godina funkcioniraju kao imovina za razne korporacije, a ne kao mjesta za život pa ćemo tako upoznati neke kvartove u europskim i svjetskim gradovima u kojima više nitko gotovo ne živi jer si ih ne mogu priuštiti. Vidjet ćemo i kako se ljude iseljava i perfidno tjera iz pojedinih kvartova i što su "mrtve zone" odnosno upravo ti dijelovi gradova u kojima nitko ne živi. Vidjet ćemo i kako je kriza 2008. godine odigrala ulogu u povećanju nejednakosti u svijetu i kako su neke korporacije tada iskoristile situaciju i jeftino pokupovale cijene stambene blokove i preko noći dramatično povećale cijene najma.

Pomalo je zastrašujuća ovo priča o svijetu u kojem živimo i o situaciji o kojoj vjerojatno ne razmišljamo često, a među sugovornicima su tu i poznati talijanski pisac Roberto Saviano koji otkriva kako i mafija često pere novac upravo preko stanogradnje i građevine. Tu je i američki makroekonomist i nobelovac Joseph Stiglitz koji se pita je li uspio eksperiment njegovog kolege Miltona Friedmana i vrijedi li još uvijek mantra i religija da tržište samo od sebe rješava sve probleme. Upoznat ćemo ovdje i ljude koji su morali iseliti iz kuća u kojima su živjeli desetljećima jer je stanarina narasla toliko da je postala veća od njihovih prihoda.

"Push" je jedan od dokumentaraca koji propitkuje stanje u kojem se našao današnji kapitalizam i probleme koje donosi sve evidentnija nejednakost među ljudima. Istražuju se ovdje konflikti između nečega što bismo mogli nazvati pravom vlasništva i temeljnog ljudskog prava na stanovanje, a konflikt između ljudskih prava i želje za profitom u središtu je ovog dokumentarca. Tako u Harlemu recimo upoznajemo tipa koji na mjesečni najam stana troši 90 posto prihoda, a nakon što korporacija koja je vlasnik cijelog bloka najam prosječnog dvosobnog stana povisi na nezamislivih 3600 dolara mjesečno, ne preostaje mu ništa drugo nego iseljavanje.

Pomalo zastrašujuće zvuči podatak da vrijednost svih svjetskih nekretnina iznosi nevjerojatnih 217 trilijuna dolara, što je dva puta više od globalnog BDP-a, a kada znamo da je takav novac i takva vrijednost u igri, onda i ne treba čuditi da je prosječni, obični stanovnik svijeta u velikom problemu. No, vidimo tu i kako postoje neka rješenja i kako određeni gradovi uspijevaju pronaći određene solucije pošto su njihovi vodeći ljudi shvatili da im u skoroj budućnosti prijeti opasnost da ostanu to gradovi duhova. Gradovi u čijim urbanim zonama više nitko ne živi jer si to ne može priuštiti, a koji je uopće smisao grada u kojem nitko ne živi, već se on pomalo pretvara u kulisu ogromnog muzeja na otvorenom. 

IMDB LINK 

Primjedbe