THE BRA (2018,NJE-AZE) - 6,5/10


 

Djelovala je ova neobična humorna drama koju je Nijemac Velt Helmer snimio u Azerbajždanu kao dašak nekih prošlih vremena. Snimljen je "The Bra" ili "Grudnjak" u stilu nijemih filmova koji su se snimali prije stotinjak godina i nema ovdje uopće dijaloga, već sve počiva na gestikulacijama i fizičkoj glumi. Naravno da se uloge u ovakvom krajnje netipičnom filmu pokazale kao stvorene za Francuza Denisa Lavanta i Mikija Manojlovića koji je ovdje ipak šef parade. Manojlović je vlakovođa Nurlan koji je svakog dana vozio teretni vlak jednom od najneobičnijih trasa koje sam ikad mogao vidjeti. Zaista se Helmer potrudio pronaći nevjerojatnu lokaciju i predgrađe Bakua koje djeluje kao tamošnja Šutka kroz koju prolazi pruga.

Dok nema vlaka mještani normalno žive. Djeca se igraju na pruzi, muškarci kartaju i piju, a žene razvlače štrikove na kojima se suši veš točno preko pruge. Kad jedan od dječaka počne zviždati da stiže vlak, svi se oni munjevitom brzinom razmiču i kupe, a često se zna dogoditi da žene ne stignu skupiti štrik s rubljem. Baš na njegovoj zadnjoj turi, na šajbi Nurlanovog vlaka ostat će zalijepljen plavi grudnjak, a kad usamljeni vlakovođa stigne u svoju kućicu u planinama i nakon što ga roditelji djevojke kojoj se udvara odbiju kao ženika, on će krenuti u potragu za vlasnicom misterioznog grudnjaka. Napustit će Nurlan svoje selo, iznajmiti sobičak u trošnom hotelu i početi kucati od vrata do vrata kako bi pronašao ženu koja je izgubila grudnjak.

Iako je sama priča ovog filma krajnje banalna, stil na koji se odlučio Helmer daje "Grudnjaku" nevjerojatnu svježinu, lepršavost i dinamiku. Jasno da je i Manojlović standardno kvalitetan u ovakvoj ulozi koja kao da je napisana za njega, a pomalo djeluje cijela ova šarmantna i simpatična priča kao svojevrsna varijacija poznate bajke Pepeljuge. Baš kao što je u poznatoj bajci braće Grimm princ tražio vlasnicu izgubljene cipele, ovdje će tip koji je sve samo ne princ grozničavo krenuti u potragu za vlasnicom grudnjaka. Uz neobičnu i netipično snimljenu priču, daleko najjači adut ovog filma je impresivno okruženje Kavkaza i mjesta kroz čije središte zaista prolazi vlak, kao i fina fotografija.

IMDB LINK 

Primjedbe