THE CLIMB (2019,SAD) - 7/10


 

Michael Angelo Corvino i Kyle Marvin dvojica su prijatelja koji su zajedno napisali scenarij o dugogodišnjem prijateljstvu koje će se naći na kušnjama i snimili dopadljivu i pomalo uvrnutu humornu dramu s kojom su debitirali u Cannesu. Mikea i Kylea upoznajemo dok zajedno bicikliraju Francuskom, gdje su se zaputili uoči Kyleova vjenčanja na kojem je Mike trebao biti kum. No, već na početku izvanredne duge scene (kakvih će biti dosta u ovom simpatičnom filmu), saznajemo da je Mike spavao s Kyleovom zaručnicom. Dok ga Kyle pokušava uhvatiti na biciklu, Mike smišlja svakakva opravdanja, a umjesto Mikea, na kraju će ga prebiti tip u retro-autu s kojim će se ovaj usput posvađati. Bit će to tek prva od ukupno sedam epizoda u ovom fragmentarnom filmu u kojem će se Kyle i Mike susretati pod različitim okolnostima i u različitim životnim fazama.

Naravno da će se dva najbolja prijatelja koji su odrasli zajedno i oduvijek su bili kao braća razići nakon uvodnog saznanja da je Mike prašio Kyleovu zaručnicu. No, u razdoblju od sljedećih nekoliko godina ponovno će se oni susretati i njihov odnos će se mijenjati iako će nam vrlo brzo postati jasno da je Kyle tipična dobričina. Poštenjačina uvijek spremna pomoći drugima pa makar i na vlastitu štetu, dok je Mike jedan od onih sebičnih tipova, metiljavi destruktivac koji kao da svjesno pokušava uništiti sve oko sebe pa i samoga sebe. I dok se svi s godinama mijenjamo, Mike kao da pokušava zaustaviti vrijeme i htio bi da je sve isto kao kad su on i Kyle imali 17 godina, no to jednostavno tako ne ide.

I premda bi se prema ovom kratkom opisu Mikea vrlo lako moglo zamisliti kao jednog od najantipatičnijih i najljigavijih likova viđenih na filmu, scenarij je ovdje zaista sjajan i promišljen tako da je on lik kojeg nećemo samo tako otpisati. Prolazit će Mike i Kyle kroz svakakve životne epizode i gotovo nakon svake će nam se činiti da njihovo prijateljstvo nema više nikakve šanse. No, pokazat će se njihov odnos i njihovo prijateljstvo kao nešto što očito može preživjeti sve. Sjajno su Marvin i Corvino pomalo uvrnutim smislom za humor uspjeli začiniti ovu dugogodišnju priču, no najveće iznenađenje ovdje je bila majstorska Corvinova režija. Praktički svaka scena ovdje je pravo malo remek-djelo, a koristeći često iznimno duge kadrove Corvino je uspio dodatno produbiti dinamiku filma. Bio je "The Climb" originalna, iskrena i duhovita priča o odnosu dvojice najboljih prijatelja u različitim životnim fazama. 

IMDB LINK 

Primjedbe