THE COURIER (2020,GBR) - 7,5/10


 

Redatelj Dominic Cooke (On Chesil Beach) i scenarist Tom O'Connor (The Hitman's Bodyguard) donose nam pomalo staromodni hladnoratovski triler o slučajnom špijunu temeljenu na stvarnim ljudima i stvarnim događajima. Taj "slučajni špijun" bio je engleski trgovački putnik i biznismen Greville Wynne (Benedict Cumberbatch), kojeg su početkom šezdesetih angažirale američka i britanska tajna služba kako bi iz Sovjetskog saveza krijumčario dokumente o njihovom nuklearnom naoružanju. Wynneova uloga pokazala se kasnije ključnom u rješavanju kubanske krize, a njegova poslovna putovanja u istočnu Europu poslužila su MI6 i CIA-i kao idealan paravan za špijunske rabote. Kao veza u Moskvi poslužit će mu iskusni sovjetski agent i veteran II svjetskog rata, pukovnik Oleg Penkovski (Merab Ninidze), a obojica će na kraju riskirati živote kako bi spriječili nuklearni obračun dviju svjetskih velesila.

Mogao bi se "The Courier" i tematski i stilski usporediti s filmom "The Bridge of Spies" Stevena Spielberga otprije nekoliko godina, tim više jer se kroz oba filma provlači osnovna premisa o ljudima koji su bili spremni platiti visoku cijenu radeći nešto ne za osobnu korist, već za opće dobro. Iako će se i Wynne u cijelu ovu priču uvući pomalo naivno nakon što ga regrutiraju britanski agent (Angus Wright) i američka agentica (Rachel Brosnahan), vrlo brzo on će se povezati i razviti pravo i iskreno prijateljstvo sa svojim ruskim kolegom. Fino se tu gradi dinamika odnosa ne samo među njima dvojicom, već je i Wynneova situacija tim teža jer njegova supruga Sheila (Jessie Buckley) sve uvjerenija da on česta putovanja i izbivanja koristi za izvanbračne avanture. A on joj ne smije ništa reći iako mu je jasno da mu se obitelj polako raspada i da zbog svog angažmana strahovito pati i na privatnom i na poslovnom planu.

Produkcijski je "The Courier" na visokoj razini i Prag je i ovaj puta poslužio kao jako dobra kulisa za Moskvu šezdesetih godina, a iako u suštini ova priča ne donosi ništa novo i nešto što već nismo imali prilike gledati, definitivno je ovo bio i više nego dobar old school špijunski triler s kojim ljubitelji žanra neće pogriješiti. Zanimljivo je kako je ovaj film snimljen pod imenom "Ironbark" i pod tim je nazivom premijerno prikazan još u Sundanceu 2020. godine, a u svjetsku kino distribuciju je krenuo više od godinu dana kasnije. 

IMDB LINK 

Primjedbe