THE DECLINE OF THE AMERICAN EMPIRE (1986,KAN) - 8/10


 

Denys Arcand vjerojatno je najpoznatiji i najuspješniji frankofoni kanadski filmaš koji se ujedno može pohvaliti i da je jedini tamošnji autor čija su tri filma nominirana u kategoriji najboljeg filma izvan engleskog govornog područja. Prvi nominirani film bio mu je upravo ova humorna drama o društvu prijatelja intelektualaca s Odsjeka za povijest Sveučilišta u Montrealu koji se upuštaju u duge i duboke razgovore koji se na kraju svode na seks. Svi ovi likovi konstantno razmišljaju i pričaju o seksu i o svojim seksualnim dogodovštinama, a radnja filma zbiva se unutar 24 sata. Dok muški dio društva u vikendici u okolici Montreala priprema večeru, ženski dio društva bavi se sportskim aktivnostima, a kasnije se oni susreću i nastavljaju razglabati o seksu.

Legendarni filmski kritičar Roger Ebert fino je procijenio da je "The Decline of the American Empire" samo naizgled film o seksu, a da je caka u tom terminu "pad" baš u tome što je sam seksualni čin zamijenilo razmišljanje i pričanje o seksu na što se, na kraju krajeva, sve svodi. Tako ovdje tek u rijetkim situacijama i to preko priča pojedinih likova, zapravo i vidimo scene seksa, a većina vremena provedena je u razgovorima o seksu i aferama te se Arcand ovdje dotiče provokativnih tema kao što su preljub, homoseksualnost, grupni seks, BDSM i prostitucija. Na ideju za snimanje ovakvog razgovornog filma Arcanda je došao još početkom osamdesetih nakon što je pogledao "My Dinner With Andre" Louisa Mallea, a za tematiku seksa se odlučio jer je procijenio da je to tema koja bi mogla držati gledatelja uz ekran.

I definitivno je pogodio jer je ovaj netipični film na svjetskim kino blagajnama zaradio više od 30 milijuna dolara. Gotovo dvadeset godina kasnije Arcand je snimio i nastavak ovog filma odnosno "Barbarske invazije" koji je konačno i osvojio Oscara u istoj kategoriji te je postao prvi kanadski film koji je osvojio Oscara u toj kategoriji. 

IMDB LINK 

Primjedbe