THE FURNACE (2020,AUS) - 8/10


 

Posljednjih godina iz Australije stiže dosta filmova koji se bave određenim epizodama iz povijesti "najmlađeg" kontinenta, a debitant Roderick MacKay ovom se pustolovnom dramom predstavio u sekciji Horizonti festivala u Veneciji. "The Furnace" ili "Peć" nas vodi na sam kraj 19. stoljeća u unutrašnjost Australije, a osim standardnih Aboridžina koji obitavaju na ovim prostorima, u ovom filmu upoznat ćemo i neke druge etničke grupacije koje su pokušale potražiti sreću u novom svijetu. Među njima su nezaobilazni Kinezi, no u središtu pažnje su tada rijetki imigranti iz tadašnjih britanskih kolonija kao što su Indija, Afganistan i Iran koji su u pratnji deva počeli stizati u Australiju u drugoj polovici 19. stoljeća.

Kao što je poznato, deve su se u Aziji pokazale iznimno korisnim životinjama za putovanja pustinjama, a kako i unutrašnjost Australije obiluje sličnim krajolicima, britanski kolonizatori dosjetili su se kako bi ih mogli preseliti iz prirodnog okruženja u novi svijet. Transport devama kroz australske pustinje i buševe bio je popularan sve dok se nisu pojavila moderna prijevozna sredstva, a u središtu pažnje ove pustolovne drame koja je estetski zapravo klasični western, mladi je Indijac ili Afganistanac koji će se ni kriv ni dužan naći usred zlatne groznice. Nakon što bijeli doseljenici ničim izazvani ustrijele njegovog prijatelja i suputnika, Hanif (Ahmed Malek) će se udružiti s odbjeglim razbojnikom Malom (David Wenham odnosno Faramir iz Gospodara prstenova). On je ukrao zlatne poluge i krenuo je u potragu za dovoljno snažnom peći u kojoj se te poluge mogu rastaliti i ponovno oblikovati pošto na sebi imaju oznake britanske kraljice i jasno da ih kao takve nikome ne bi mogao podvaliti.

Mladi gonič deva kojem je Australija potpuno nepoznato okruženje udružit će se tako s razbojnikom mračne prošlosti kako bi pronašli traženu peć. Naravno da to neće biti nimalo lagan zadatak i nimalo ugodno putovanje jer ne samo da je Mal ranjen, već im je za petama i vojska, ali i razni drugi tipovi koji ih traže. I jasno da su ova dva suputnika u početku dosta nepovjerljivi jedno prema drugome, no s vremenom će se između njih razviti možda ne toliko prijateljstvo, koliko partnerski odnos jer svaki ima svoje ideje na što će i kako utrošiti ukradeno zlato. Kao u većini australskih filmova slične tematike čija je radnja smještena u određeno povijesno razdoblje, kamera i okruženje su ovdje iznimno upečatljivi, a MacKay je standardnu dinamiku u odnosima između starosjedioca i bijelih kolonizatora upotpunio brojnim drugim etničkim i kulturnim dionicima.

I nije "The Furnace" jedan od onih filmova koji se isključivo bavi mračnim epizodama iz australske povijesti i istrebljenjem domicilnih Aboridžina, iako, naravno, ima i toga, no taj aspekt kao da služi kao logičan produžetak drame u cijeloj ovoj priči. Od početka nam je jasno kakva je sudbina Aboridžina ovdje, no vidimo da u puno boljem položaju nisu bili ni Kinezi, ni Arapi, odnosno svi ostali koji nisu bili bijelci. No, i ovo je jedan od filmova o tom nezamislivo velikom prostoru, pustim i uglavno praznim prostranstvima u koja su se sklanjali svi oni koji su s razlogom ili ne bježali od zakona i od britanske vlasti. Bio je "The Furnace" uzbudljiva i dinamična pustolovna drama koja je potvrdila da je Australija i dalje nepresušno vrelo zanimljivih i pomalo egzotičnih priča.

IMDB LINK 

Primjedbe