THEM (2021-24,SAD) - 8/10




 

Filmovima kao što su "Get Out" ili "Us" američki je filmaš Jordan Peele započeo pravu malu revoluciju. Bili su to filmovi u kojima su hororski elementi više bili simbolički nadomjestak za sustavni rasizam koji je godinama vladao u Americi, a na tom valu sjajno je zajahao i autor ove serije, Little Marvin. Ako je vjerovati IMDB-u, bio je to Malom Marvinu i prvi doticaj s filmom i televizijom, a plan je da "Them" u budućnosti postane višesezonska antologijska serija poput "Farga". Radnja prve sezone odvija se u Kaliforniji 1953. godine gdje se crnačka obitelj iz Sjeverne Karoline zaputila u potrazi za boljim životom. Vjerovala je familija Emory da za razliku od američkog juga na zapadu rasizma nema ili da barem nije toliko izražen, no grdno će se ljudi prevariti.

Veteran II svjetskog rata Henry (Ashley Thomas) inženjer je koji je dobio posao u Kaliforniji i poveo je ondje svoju ženu Lucky (Deborah Ayorinde) te kćeri Ruby Lee i Gracie. Ubrzo ćemo saznati da se ova obitelj prema zapadu zaputila nakon stravične tragedije u kojoj im je poginuo sin i svi su od toga traumatizirani, a idila po dolasku u naselje istočni Compton bit će kratkog vijeka. Shvatit će oni da su stigli u naselje u kojem žive isključivo bijelci koji su neprijateljski raspoloženi prema njima i ne žele crnce u svojem okruženju. No, to neće biti jedini problem za Emoryje jer i u kući u koju su se doselili kao da živi neko zlo, a k tome svi članovi ove obitelji sa sobom su donijeli i neke osobne demone i duhove.

Kao i u Peeleovim filmovima, horor je ovdje zapravo simbolika za sistemski rasizam kakav je bio sveprisutan u Americi još pedesetih godina. Morali su crnci tada znati gdje im je mjesto, a to će se jasno pokazivati ovoj obitelji doslovno na svakom koraku. Neprijateljski nastrojeni susjedstvo predvođeno psiho dokonom kućanicom koja je i sama traumatizirana i potpuna luđakinja Betty (Alison Pill) od prvog dana krenut će im zagorčavati život, no i Betty će nakon nekog vremena dobiti razloge da se zapita jesu li zaista crnci najveća opasnost koja prijeti njenom kvartu i njoj samoj. Majstorski je Marvin i ostatak ekipe uspio dočarati vremensko razdoblje u kojem se odvija radnja filma i za produkcijski dizajn, scenografiju i sve ostalo "Them" zaslužuje čistu desetku.

Vizualno ovo djeluje besprijekorno, glumci su na visini zadatka i sve tu zaista djeluje kao da je i snimljeno negdje pedesetih, a ne danas. Pročitao sam negdje intervju s malim Marvinom koji ističe da su mu osnovna inspiracija bile melodrame Douglasa Sirka i potraga za američkim snom koji će se i u ovom slučaju pokazati kao nešto što ipak nije dostupno i dohvatljivo svima. Tu bajku o američkom snu Marvin će ovdje fino subverzirati, a u vizualnom i naracijskom stilu kao da su mu pomalo uzori bili stari majstori ovakvih uvrnutih horora i trilera poput Alfreda Hitchcocka i Briana De Palme. Snimljeno je ovo s puno stila, a iako je u priču nabacano zaista svega i svačega pa imamo tu i bezbrojne podradnje od obiteljske pozadine Emoryjevih, tajne same kuće, povijesti crnačkog vlasništva, susjedine sudbine, uspjelo se sve to na kraju rasplesti ipak na zadovoljavajućoj razini. 

Druga sezona podnaslovljena "Scare" nas vodi u Los Angeles 1991. godine. Vrijeme je to velikih rasnih nemira i tenzija izazvanih policijskom brutalnošću prema crncima, a zanimljivo je kako je Maleni Marvin za glavnu ulogu angažirao Ayorinde. Od početka je "Them" najavljena kao antologijska serija u kojoj jedna sezona s drugom i nemaju neke veze, no vidjet ćemo do kraja da ipak tu postoje neke poveznice. Ayorinde je sada policijska inspektorica koja će dobiti zadatak pokušati riješiti niz brutalnih ubojstava za koja se čini da ih čini neki serijski ubojica. No, kako je ovo ipak horor serija, jasno je da tu mora biti bar malo nadnaravnoga. Iako stilski i tematski bitno drukčije, i dalje to drži dosta visoku razinu nametnutu u prvoj sezoni. 

IMDB LINK 

Primjedbe